Hoe kun je merken dat je gesprekspartner tevreden is over de interactie met jou? Dat is de vraag die ik vorige week twee keer kreeg.

 

Hoe weet je of je gesprekspartner tevreden is?

Een leidinggevende vroeg me dit en een zelfstandig gevestigde teamcoach en trainer stelde tijdens een andere training dezelfde vraag.

De leidinggevende had de ervaring dat hij soms dacht dat hij een heel goed gesprek had gehad met een medewerker, maar dat die persoon een week na het gesprek juist zei dat hij het een slecht gesprek had gevonden.

De zelfstandig gevestigde coach en trainer wilde graag beter leren inschatten of zijn potentiële opdrachtgever oprecht enthousiast was over zijn dienstverlening.

Gedragingen van tevreden gesprekspartners

Hier zijn een paar gedragingen van gesprekspartners, waaraan je kunt merken dat die tevreden is over de interactie met jou:

  • Aan het woord: Je gesprekspartner is zelf veel aan het woord. Hij is actief betrokken bij het gesprek en brengt zijn eigen perspectief onder woorden.
  • Yes-set: je gesprekspartner zegt vaak ‘ja’ op wat jij naar voren brengt, verbaal en misschien ook non-verbaal (licht knikkend).
  • Mandaat: op jouw suggesties en vragen (zal ik je even uitleggen waarom xxx?) reageert je gesprekspartner positief (ja, oké doe maar).
  • Ideeën: je gesprekspartner komt op ideeën (liefst zijn eigen ideeën) en praat daarover op een positieve manier.
  • Nadenken: je gesprekspartner denkt na over de vragen die je hem stelt omdat je vragen hem op gedachten brengen die nieuw voor hem zijn.
  • Nuttig: op de nuttigheidsvraag (is dit gesprek nuttig voor je?) geeft je gesprekspartner bevestigend antwoord en hij kan ook aangeven wat er nuttig voor hem is.
  • Inhoud: je gesprekspartner zegt (evt in antwoord op jouw vraag) dat hij het onderwerp waarover jullie praten interessant en/of belangrijk vindt.

Lees hier meer over progressiegericht sturen.

]