Soms weet je dat degene met wie je in gesprek gaat er geen zin in heeft. Bijvoorbeeld omdat die persoon naar je is toegestuurd, of omdat die persoon iets heeft fout gedaan.

Fijn om met je te praten!

In een poging om een goede start van het gesprek te maken, en te laten merken dat je positieve bedoelingen hebt, is het verleidelijk om te beginnen met de volgende openingszin: ‘Fijn dat je er bent’ of ‘Fijn om met je te praten’.

Risico

Hoe goed deze openingszin ook bedoeld is, het is een risicovolle start. Wanneer degene absoluut geen zin heeft in het gesprek kan deze positieve, blije openingszin het reactance effect oproepen bij je gesprekspartner. In plaats van een yes-set (ja, ik vind het ook fijn) roep je weerstand op (hoezo fijn, ik vind het helemaal niet fijn, moet ik positief doen of zo!).

Bedankt voor je komst

Zo loop je meteen het risico om niet aan te sluiten bij het perspectief van je gesprekspartner. In plaats van de zin ‘fijn om met je te praten…’ kun je daarom beter neutraler beginnen met de zin: ‘Bedankt voor je komst’.

Weerstand

Als je zeker weet dat je gesprekspartner het fijn vindt met je te praten kun je natuurlijk wel beginnen met ”fijn dat je er bent’. Maar als je dat niet zeker weet of je weet al dat de ander geen zin heeft in het gesprek met jou, roept deze zin al bij de start weerstand op.

]