Boos vanwege eigen gedachtenspinsels of verontwaardigd over je eigen interpretatie van wat iemand anders zegt. Veranderen wat je gesprekspartner zegt en de ander vervolgens aanvallen op die veranderde versie die je zelf hebt bedacht. Het overkomt iedereen wel eens.

Eigen gedachtenspinsels

Boos worden op iemand anders vanwege je eigen gedachtenspinsels ziet er bijvoorbeeld zo uit. Collega a zegt: ‘Ik heb de stoelen en tafels in de vergaderzaal in de juiste opstelling gezet’. Collega b hoort die opmerking als: ‘Jij laat mij ook altijd het zware werk oppakken omdat je altijd te laat komt’. Collega b wordt boos en zegt: ‘Ik doe zoveel andere dingen!’ Waarop collega a verbaasd zegt: ‘Hè?’

Collega b heeft in zijn eigen hoofd van de opmerking van collega a een aanval gecreëerd. Hij wordt vervolgens boos om een opmerking die collega a feitelijk niet heeft gemaakt, maar die hij in zijn eigen hoofd ervan maakt. Hij reageert dus eigenlijk op zichzelf.

Slechte intenties

Collega b verwijt collega a slechte intenties te hebben. Die slechte intenties zitten niet inherent in de opmerking van collega a vervat, maar worden door collega b gelezen in de opmerking. Als collega a nu niet wijs reageert escaleert dit gesprek waarschijnlijk snel in verwijten over en weer. Zo vertrouwen de collega’s elkaar in razend tempo een tikkeltje minder.

Reageren op de woorden

In progressiegerichte gespreksvoering proberen we te reageren op de woorden die de ander gebruikt zonder daarin een eigen bedachte lading te leggen. Wanneer dat lukt krijgen we een open en onderzoekende dialoog waarin ieders perspectief besproken kan worden. Soms vergt dat ook dat je je eigen perspectief herkent en dat je dat eigen perspectief bewust aan de kant schuift. De ander slechte intenties toedichten zegt waarschijnlijk veel over je eigen negatieve mindset op dat moment, omdat de meeste mensen goede intenties hebben. Wanneer je herkent wat je onbewust zelf hebt gecreëerd kun je jezelf bijsturen en wordt progressie weer mogelijk.

Ontspanning

Collega a verduidelijkt wijs:’ Ik bedoelde te zeggen dat we lekker tijd hebben om even koffie te drinken voor onze vergadering start, omdat de stoelen en tafels al goed staan. Jij doet inderdaad altijd heel veel dingen’. Er ontstaat ontspanning tussen beide collega’s en ze kunnen in goede harmonie de vergadering in.

Boos vanwege eigen gedachtenspinsels

Je brein combineert informatie van buitenaf en van binnenuit om te produceren wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Als je brein goed voorspelt heeft dan vuren je neuronen al af in het patroon dat past bij de binnenkomende data. Al het voorspellen gebeurt voordat wij iets ervaren. Onze acties worden geïnitieerd voordat wij ons daarvan bewust zijn. Dat wil niet zeggen dat we geen vrije wil hebben, want wat ons brein ons ‘aanreikt’ is wat we zelf in ons verleden hebben gecreëerd. Je kunt beïnvloeden wat je brein je in de toekomst aanreikt door nu je verantwoordelijkheid te nemen voor gezonde gedachten en gezonde acties.