Artikelen over welbevinden in 2024
Artikelen over welbevinden in 2024. Dit jaar heb ik 93 artikelen geschreven op deze site. Die gingen om thema’s zoals welbevinden, motivatie, leiderschap, groeimindset, ouderschap, de samenleving en gesprekstechnieken. In deze post een overzicht van de artikelen over welbevinden.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Re-set
Mensen ervaren tijd niet zozeer als een continuüm, maar denken over hun leven in termen van episodes. Ze creëren verhalen rondom markante momenten in hun leven. Soms beginnen mensen als het ware opnieuw, met een nieuw hoofdstuk in hun leven. Drie artikelen zoomden in op de psychologie van een dergelijke re-set. In het frisse star-effect artikel beschrijf ik hoe een frisse start je kan helpen om positieve verandering in gang te zetten, maar wanneer je al goed bezig bent en al een goed werkende routine hebt opgebouwd een frisse start juist kan werken als een onwelkome interruptie. Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn een heel goed idee, omdat maar liefst 20% van die goede voornemens inderdaad worden omgezet in betere gewoontes. Je kunt dat frisse start effect ook in het klein benutten, bijvoorbeeld ten aanzien van de start van je nieuwe week. Een directeur van een zorgorganisatie rolt lekker de nieuwe week in, door op zondagavond iets anders voor het werk te doen dan zijn e-mails te beantwoorden. Het derde artikel in dit thema ging over de positieve effecten van job hopping, en het toenemende yes-gevoel dat daarmee gepaard kan gaan.
Gelukkig zijn
Gelukkig zijn en betekenisvol zijn hebben veel met elkaar te maken. Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen betekenisvol zijn en gelukkig zijn. In dit artikel ga ik in op dat thema. Als je je even niet zo gelukkig voelt, denk dan niet dat er iets mis is met je. Je kunt een heel betekenisvol leven leiden, zonder dat dat steeds gepaard gaat met geluksgevoelens. In sommige organisaties is geluk tot doel verheven. Leidinggevenden krijgen dan te horen dat het hun taak is om het geluk van medewerkers te bevorderen. Niet zo’n effectief doel en het mikken op geluk kan onbedoelde negatieve consequenties hebben, zoals ik in dit artikel beschrijf. In plaats van te proberen om iemand anders gelukkig te maken, is het interessanter om te weten wat gelukkige mensen doen zodat ze zo gelukkig zijn. In dit artikel ga ik daar op in. De gelukkigste 25% betreft de mensen die passie ervaren in verschillende aangename alledaagse activiteiten. Het gaat dan om activiteiten zoals hun studie, hun romantische relatie, hun persoonlijke vriendschappen en hun belangrijkste hobby. Ook hebben deze mensen hogere niveaus van autonome regulatie voor minder aangename activiteiten die ze moeten doen, zoals huishoudelijke taken en verplichtingen.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Psychologische basisbehoeften
Uit de meta-analyse van Slemp et al blijkt het belang van de ondersteuning van alle drie de psychologische basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en competentie. In dit artikel beschrijf ik enkele inzichten die voortkomen uit die meta-analyse. Men denkt wel eens dat autonomie niet zo belangrijk is in collectivistische culturen en dat verbondenheid niet zo belangrijk is in individualistische culturen. Niets is minder waar, zo valt in dit artikel te lezen. Autonomieondersteuning is niet minder belangrijk binnen collectivistische culturen, maar is zelfs belangrijker voor autonome motivatie. En verbondenheid is niet minder belangrijk in individualistische culturen, maar juist belangrijker. In dit artikel pleit ik dan ook voor het compenseren voor culturele tekortkomingen. Maakt het uit van wie de behoeftenondersteuning komt? Heeft een behoeftenondersteunende collega een ander effect op welbevinden dan een behoeftenondersteunende leidinggevende? In dit artikel kun je daar meer over lezen.
Invloed op de toekomst
Net zo goed als mensen denken in termen van de tijd als episodes, denken ze ook vaak aan de toekomst. Er zijn vier soorten gedachten over de toekomst te onderscheiden, zoals ik in dit artikel beschrijf. In progressiegerichte gespreksvoering benutten we de sterke verwevenheid tussen geheugen voor de toekomst en herinneringen op een doelgerichte manier. We stellen bijvoorbeeld vragen over de gewenste situatie (simulatie van de gewenste toekomst) en over wat werkte in het verleden (eerdere successen). Mensen kunnen nogal eens denken dat ze geen invloed hebben op hoe de toekomst zich zal ontvouwen. Dat kan gepaard gaan met moedeloosheid en pessimisme. Maar we beïnvloeden alles, zoals in dit artikel wordt beschreven en we hebben meer invloed dan we denken, zoals je hier kunt lezen.
Sterven
Ieder mens sterft een keer en hoe we denken over sterven en hoe we omgaan met het stervensproces maakt een groot verschil in ons welbevinden tijdens ons leven. In deze bijdrage schrijf ik daarover. Net zo goed als de vervulling van onze psychologische basisbehoeften gedurende ons leven ons welbevinden beinvloeden, speelt de vervulling ervan ook tijdens het stervensproces een belangrijke rol in onze doodsacceptatie. In dit artikel kun je lezen hoe dat werkt. En, we kunnen op elk moment en in elke levensfase ervoor kiezen om te denken aan plezierige dingen. Dat zouden we misschien wel vaker mogen doen, zo beschrijf ik hier.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Waardevol welbevinden
Dat was een selectie van de artikelen over het thema welbevinden die in 2024 op dze site verschenen. Of het nu gaat om het bevorderen van welbevinden, het benutten van een frisse start, of het diepere besef van onze invloed op de toekomst: deze thema’s raken de kern van wat het betekent om mens te zijn. In andere samenvattende artikelen belicht ik de overige thema’s van 2024.