Groeimindset is essentieel voor coachende managers
Groeimindset is essentieel voor coachende managers. Het is belangrijk om te begrijpen wat mensen motiveert om te coachen, want coaching zorgt ervoor dat werknemers en organisaties beter presteren. In een experimenteel onderzoek van Wingen et al (2024) is gekeken hoe mindsets en coaching met elkaar samenhangen. Onderzoek van Mary Murphy laat zien dat groeimindsetculturen grote voordelen hebben boven statische mindset culturen. Maar is er ook sprake van een donker pad?
Trainingen Progressiegericht Werken |
Een donker pad?
Zou een groeimindset misschien niet altijd zonder risico kunnen zijn? Zouden mensen met een groeimindset bijvoorbeeld anderen sterker veroordelen als die herhaaldelijk falen? Zo van, je hebt niet genoeg je best gedaan want als je had gewild had je beter kunnen presteren? De onderzoekers richtten zich op twee dingen: of schuldtoeschrijving en uitkomstverwachting een rol spelen, en of een geschiedenis van falen hier invloed op heeft. Is er misschien sprake van een donker pad, waarin een manager met een groeimindset een herhaaldelijk falende coachee de schuld geeft van zijn falen?
Eigen schuld
Volgens theorieën uit de morele psychologie wordt gesteld dat mensen geloven dat je iemand meer de schuld kunt geven van falen of ongewenst gedrag als ze geloven dat die persoon er meer controle over heeft. Een groeimindset gaat er juist van uit dat mensen meer invloed hebben op hun gedrag. Daardoor kan het idee ontstaan dat iemand met ongewenst gedrag meer verantwoordelijkheid of schuld krijgt toegeschreven.
Vier experimenten
Om dit te onderzoeken deden Wingen et al vier experimenten. In experiment 1 tot en met 3 keken ze naar de relatie tussen een groeimindset en de bereidheid om te coachen. Is iemand met een groeimindset meer bereid om te coachen, omdat hij verwacht dat coaching iets kan opleveren? Of is iemand met een groeimindset meer geneigd om bij herhaaldelijk falen de coachee de schuld te geven van dat falen?
Trainingen Progressiegericht Werken |
Groeimindset en bereidheid tot coaching
In studie 1 vonden de onderzoekers dat mensen met een groeimindset meer bereid zijn om te coachen, omdat ze meer vertrouwen hebben in het resultaat van coaching. Er werd geen bewijs gevonden voor het idee dat een groeimindset leidt tot meer schuld geven, wat dan weer de bereidheid om te coachen zou verminderen, ongeacht of er sprake was van een geschiedenis van falen. Studie 1 focuste op een onderwijscontext.
Geen relatie met schuldtoekenning
Ook in studie 2 en 3 bleek dat mensen met een groeimindset vaker bereid zijn om te coachen, vooral omdat ze meer vertrouwen hebben in het resultaat. Ook in deze studie werd geen bewijs gevonden dat managers met een groeimindset coachees die falen de schuld zouden geven van hun falen. In een organisatiecontext, waarin een manager de coach was van een coachee, blijkt dat een geschiedenis van falen wél invloed heeft; er is meer sprake van schuldtoeschrijving, lagere verwachtingen van succes en minder bereidheid om te coachen. Maar de groeimindset had hier niets mee te maken, er werd geen bewijs gevonden dat een geschiedenis van falen de relatie tussen een groeimindset en coaching beïnvloedde.
Moreel falen
In studie 4 werd niet gekeken naar hoe competent de coachee was, maar naar zijn moraliteit. Een coachee die bijvoorbeeld liegt over zijn inspanningen en progressie, en herhaaldelijk faalt, wordt die door iemand met een groeimindset anders beoordeeld dan door iemand met een statische mindset? Is iemand met een groeimindset meer geneigd om die persoon de schuld te geven van zijn falen dan iemand met een statische mindset? Ook hier werd geen relatie gevonden tussen groeimindset en schuldtoekenning, maar wel tussen groeimindset en bereidheid om te coachen via een positieve verwachting dat coaching kan leiden tot verbetering.
Alleen een positief pad
Een groeimindset hangt positief samen met de bereidheid om te coachen, omdat mensen meer vertrouwen hebben in het nut van coaching. Er is geen bewijs dat schuldtoeschrijving een negatieve rol speelt, en er is ook geen directe relatie tussen een groeimindset en schuldtoeschrijving in een coachingsituatie. Kortom, in plaats van twee verschillende paden, een donker pad en een licht pad, is er bewijs één duidelijk positief pad: een groeimindset leidt tot meer vertrouwen in progressie, en dat zorgt ervoor dat mensen meer bereid zijn om te coachen. Een groeimindset is dan ook essentieel voor coachende managers.
Trainingen Progressiegericht Werken |