Autoritaire, maar warme coach. Lefever et al ( 2024) onderzochten de impact van een autoritaire, maar warme coachingsstijl op atleten. De manier waarop coaches coachen kan veel invloed hebben op hoe hun atleten presteren, betrokken blijven en zich mentaal voelen. Een autoritaire coachingsstijl gaat vaak gepaard met de frustratie van de behoefte aan autonomie. Hoe reageren atleten als hun coach autoritair, maar ook warm is?

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Bufferhypothese

Er zijn vier manieren waarop atleten kunnen reageren op een autoritaire coachstijl: accommodatie (aanpassen), onderhandelen, dwangmatig volgen en tegenwerken (rebellie). Sommige coaches denken dat de nadelen van een controlerende aanpak minder zullen zijn als ze tegelijkertijd ook investeren in een goede, zorgzame band met hun atleten. Deze zogenaamde bufferhypothese houdt in dat de negatieve effecten van controlerende coaching minder worden als de coach ook warm en zorgzaam is.

Reactie 1. accommodatie

Bij accommodatie passen atleten flexibel hun eigen doelen en prioriteiten aan, om toch mee te gaan met wat de coach eist. Ze geven dus eigenlijk toe, maar op een manier die hun perceptie van autonomie niet helemaal ondermijnt.

Reactie 2. onderhandelen

Onderhandeling betekent dat de atleet en de coach een open en constructief gesprek voeren, waarbij ze samen zoeken naar een compromis tussen wat de atleet belangrijk vindt en de eisen van de coach. Dit is een manier om een beetje weerstand te bieden aan controlerend gedrag. Aanpassen en onderhandelen worden gezien als gezonde manieren van reageren op autoritair gedrag van de coach, die atleten kunnen helpen om de frustratie rondom hun behoefte aan autonomie te verminderen.

Reactie 3 & 4. dwangmatig volgen of oppositie

De andere twee manieren om ermee om te gaan zijn dwangmatig volgen of oppositie voeren. Dat zijn twee minder gezonde reacties, en die kunnen leiden tot meer autonomie-frustratie. Bij dwangmatige naleving negeren atleten hun eigen voorkeuren en doen ze gewoon wat de coach wil, zonder echt achter die beslissing te staan. Dit is een manier van toegeven die niet goed voelt en meer frustratie oplevert. Oppositie is het tegenovergestelde: hier verzet de atleet zich botweg tegen de coach en doet hij of zij precies het omgekeerde van wat gevraagd wordt. Dit is een ongezonde vorm van verzet tegen controlerend gedrag.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Dwangmatig volgen en accommodatie

Uit het onderzoek bleek dat steun en verbondenheid van de coach, samen met een controlerende aanpak, vaak leiden tot meer dwangmatig volgen van de regels, en soms ook tot accommodatie. Dit suggereert dat atleten in zulke situaties over het algemeen meer geneigd zijn om toe te geven, op een manier die niet zo goed voor ze is (dwangmatig volgen). Soms kunnen atleten ook op een gezonde manier reageren, via het flexibel aanpassen van de eigen doelen.

Versterkingshypothese

De onderzoeksresultaten ondersteunen de zogenaamde versterkingshypothese meer dan de bufferhypothese. Dat wil zeggen dat de negatieve effecten van een autoritaire coachstijl juist sterker worden wanneer de coach tegelijkertijd de behoefte aan verbondenheid ondersteunt. Atleten zijn dan meer geneigd om dwangmatig de eisen van de coach na te leven. Een autoritaire coach die ook warm is, krijgt atleten die slechter presteren en meer angst voor wedstrijden hebben.

 
Trainingen Progressiegericht Werken