Positieve effecten van job hopping. Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat wanneer je van baan verandert, er eerst een soort huwelijksreisfase is, gevolgd door een katerfase. In het begin voel je je super over je nieuwe baan, maar die blijheid zakt na een tijdje weer naar je oude normaal. Dit idee past bij wat ze de setpunttheorie noemen, die zegt dat je basisgevoel van geluk vrij stabiel blijft door je leven heen. Ook al gebeurt er iets leuks, uiteindelijk wen je eraan en voel je je weer zoals eerst. Zhou et al (2024) onderzochten deze effecten wanneer er sprake is van een proces van meerdere baanwisselingen.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Proces van baanwisseling

De onderzoekers keken naar het verschil tussen wennen aan één nieuwe baan en wennen aan het steeds maar weer van baan veranderen. Het eerste is dat huwelijksreis-naar-kater effect dat al vaak is onderzocht, maar nu keken ze meer naar hoe dat effect verandert als je vaker van baan wisselt.

Sterker Yes-gevoel

Ze hebben gekeken naar hoe tevreden mensen zijn met hun baan als ze meerdere keren van werk veranderen sinds ze begonnen met werken. Met data uit Groot-Brittannië en Australië zagen ze dat mensen elke keer als ze een nieuwe baan namen, ze een sterker ‘yes’-gevoel hadden. Dit past bij het idee dat mensen geloven in wat ze kunnen doen, en goede dingen voor zichzelf plannen. Maar, de onderzoekers vonden ook dat die eerste blijheid van een nieuwe baan niet voor altijd duurt. Uiteindelijk voel je je weer zoals je je altijd voelt, wat weer past bij die setpunttheorie over dat je basisgevoel van geluk vrij stabiel is.

Weer terug naar normaal

Dit onderzoek lijkt dus te zeggen dat, ook al ga je er qua carrière op vooruit, het extra geluk van een nieuwe baan niet blijvend is. Je moet niet denken dat je voor altijd supergelukkig zal zijn, zelfs niet als je je ‘droombaan’ krijgt, want je went eraan en valt terug naar je ‘normaal’.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Stimulans om te groeien

Dat mensen steeds naar banen gaan die beter bij ze passen elke keer dat ze van baan veranderen, is wel positief. En dat katergevoel na de huwelijksreisfase hoeft niet alleen maar slecht te zijn. Het idee is dat je jezelf uitdaagt, en als je die uitdagingen aangaat, stel je nieuwe doelen om nog verder te komen. Dit zorgt ervoor dat je niet op je lauweren rust en motiveert je om steeds weer iets nieuws te proberen, wat je helpt te groeien en te leren.

Positieve effecten van job hopping

Dit zegt eigenlijk dat het goed is om in het begin van je carrière van baan te veranderen, omdat het je helpt je te ontwikkelen. Als je niet blij bent met je eerste banen, is het slim om rond te kijken naar iets dat beter bij je past. Dit vraagt wel om goede planning en besluitvaardigheid, en vooral de moed om onzekerheid van nieuwe kansen te omarmen. Loopbaanadviseurs zouden jonge mensen kunnen aanmoedigen om breed te kijken en keuzes te maken die ze echt willen. En werkgevers en HR-mensen zouden niet negatief moeten denken over mensen die vaak van baan veranderen, want dat betekent niet per se dat ze geen toewijding hebben. Ze zijn waarschijnlijk effectief bezig met het creëren van hun eigen positieve innerlijke werkbeleving.

 
Trainingen Progressiegericht Werken