Misverstanden over progressiegericht werken. Na afloop van een eerste trainingssessie afgelopen week kwam een leidinggevende naar ons toe en zei: ‘Ik dacht dat deze training zwaar en zweverig zou worden, maar het is super concreet en praktisch!’ Daarom in deze bijdrage een paar veelvoorkomende misverstanden over progressiegericht werken.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Zwaar en zweverig

De progressiegerichte aanpak is niet zwaar en niet zweverig. We doen niet aan navelstaarderij, we doen niet aan probleeminductie en we doen niet aan nutteloze energizers. In plaats daarvan zijn we in elke sessie praktisch aan de slag, zodat deelnemers op ideeën komen hoe ze vooruit kunnen komen in iets dat relevant en belangrijk voor ze is. Bijvoorbeeld: in de training hulp en tips krijgen hoe je een workshop die je binnenkort gaat geven progressiegericht kunt aanpakken. Of in de training een gesprek dat je die middag moet voeren en waar je tegenop ziet progressiegericht voorbereiden en oefenen.

Westers

De progressiegerichte aanpak is niet Westers. In plaats daarvan is de aanpak gebaseerd op universele psychologie. Of je nu werkt met iemand die uit China komt, uit Europa of uit Amerika, de progressiegerichte uitgangspunten zijn in elke interactie bruikbaar. Dat komt omdat we allemaal mensen zijn. We hebben allemaal de capaciteit om van alles te leren, om interesses te ontwikkelen, en om dingen te willen doen waar we zelf achter staan. En de omstandigheden waarbinnen we gedijen of juist lijden zijn voor alle mensen hetzelfde.

Theoretisch en moeilijk

De progressiegerichte aanpak is gebaseerd op wetenschappelijke psychologie, maar de trainingssessies zijn niet theoretisch en moeilijk. De artikelen die we schrijven en die we in onze CPW-nieuwsbrief opnemen doen wat misschien soms wel vermoeden, omdat we in die artikelen regelmatig onderzoek belichten. Maar wat we juist doen in de trainingssessies is praktische gesprekstechnieken en ideeën aanreiken, en een brug slaan tussen theorie en praktijk. De aanpak wordt dan ook gebruikt door mensen met allerlei verschillende achtergronden en opleidingsniveaus, en van bestuurders tot voormannen in het groenonderhoud.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Alleen maar vragen

De progressiegerichte aanpak bestaat niet enkel uit het stellen van vragen. Laatst oefenden we in een trainingssessie met progressiegericht adviseren en toen zei een deelnemer: ‘Ik dacht dat je alleen maar vragen mocht stellen, en geen eigen mening of ideeën mocht inbrengen’. Dat is een misverstand. Als je progressiegericht werkt neem je de rol in die past bij de situatie. In een adviessituatie geef je tips, in een stuursituatie neem je stelling ten aanzien van wat er bereikt moet worden en in een helpsituatie stel je vragen die bij de CPW-zeven stappen aanpak hoort.

Alleen voor coaches

De progressiegerichte aanpak is niet alleen voor coaches. Natuurlijk kunnen coaches de aanpak benutten, maar in onze trainingen ligt de nadruk niet op coaching. Naast situaties waarin je iemand wilt helpen, focussen we op vele andere situaties, bijvoorbeeld situaties waarin je een verwachting van iemand hebt, iemand wilt overtuigen, wilt adviseren, feedback wilt geven of nee wilt zeggen. Aan onze trainingen doen dan ook, naast coaches, mensen met allerlei verschillende functies mee. Procesbegeleiders, leidinggevenden, docenten, implementatiemanagers, die in allerlei verschillende sectoren werken.

 
Trainingen Progressiegericht Werken