Hoe word je mild voor jezelf?
Hoe word je mild voor jezelf? Mild zijn voor jezelf betekent dat je jezelf accepteert en vriendelijk en begripvol bent tegenover je eigen fouten, tekortkomingen en onvolkomenheden. Het is opvallend hoe vaak deelnemers in onze sessies en trainingen zeggen dat ze willen leren om milder te worden voor zichzelf. Waarom zou je dat willen leren en hoe kun je het voor elkaar krijgen?
Trainingen Progressiegericht Werken |
Nadelen van zelfkritisch perfectionisme
Uit longitudinaal onderzoek blijkt dat zelfkritisch perfectionisme samengaat met gecontroleerde motivatie voor persoonlijke doelen. Gecontroleerde motivatie gaat samen met een ervaring van druk en inwendig protest tijdens het doen van de activiteit. Ook blijkt dat zelfkritisch perfectionisme samengaat met stagnatie ten aanzien van het realiseren van het doel, in plaats van tot progressie. De neiging om hard te zijn voor jezelf gaat samen met de neiging om doelen te kiezen waar je niet echt zelf achter staat. Doelen die je ervaart als van buiten afkomend, in plaats van van binnenuit. Mild zijn voor jezelf is dus geen teken van slapheid of zwakte, maar helpt om dit soort negatieve effecten te voorkomen en heeft specifieke voordelen.
Voordelen van mild zijn
Als je mild bent voor jezelf kun je makkelijker met stress en angst omgaan. Wanneer er iets gebeurt dat stress met zich meebrengt en je staat mild ten opzichte van jezelf, dan kun je op zoek gaan naar manieren om jezelf te kalmeren en gerust te stellen. Maar als je jezelf bekritiseert en inwendig jezelf op je kop zit dan neemt je stress juist toe. Juist door jezelf niet te veroordelen krijg je ruimte om te kijken naar hoe je je fouten kunt oplossen of de volgende keer kunt voorkomen. Juist als je mild bent voor jezelf lukt het om je oprecht te verontschuldigen voor de schade die je wellicht hebt berokkend aan anderen. Je kunt zo je mislukkingen benutten als leermomenten, in plaats van ze te ervaren als ondermijning van je eigenwaarde. Zo kun je jezelf helpen om te groeien en te ontwikkelen. Die milde houding ten opzichte van jezelf leidt dus ook nog eens tot betere relaties met de mensen om je heen. Je bent een prettiger mens om mee om te gaan als je met begrip en empathie en misschien zelfs humor reageert op je eigen onvolkomenheden.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Hoe word je mild voor jezelf?
Hier zijn een paar manieren die kunnen helpen om milder te worden voor jezelf:
- Ontwerp een implementatie-intentie. Een implementatie-intentie volgt een als, dan-constructie. Bijvoorbeeld: als ik faal, dan help ik mezelf herinneren dat ik dit niet opzettelijk deed. Of: als ik een fout maak, dan zeg ik tegen mezelf dat het me nog niet is gelukt. Door deze als, dan-constructie te formuleren help je jezelf om je te herinneren aan de milde houding die je wilt hebben ten opzichte van je eigen onvolkomenheden. Op het moment dat je die mildheid nodig hebt, schiet je als, dan-constructie je automatisch weer te binnen.
- Reflecteer op je progressie. Hou een progressiedagboek bij, waarin je regelmatig noteert welke (kleine) progressie je hebt geboekt de afgelopen periode. Lees dit dagboek eens door op momenten dat het tegenzit. Zo help je jezelf om een realistischer beeld te krijgen van jezelf. Er gaan soms dingen mis, maar er gaan net zo goed allerlei dingen goed. Die dingen kun je lezen in je progressiedagboek en ze vormen een tegenhanger tegen het waardeloze gevoel dat je kunt hebben als je een fout hebt gemaakt.
- Waardeer je lichaam. Als je overmatig kritisch bent op je eigen lichaam, bedenk dan eens wat dat lichaam allemaal doet waardoor je leeft. Te dikke benen? Die brengen je wel overal waar je wilt zijn. Te grote oren? Die helpen je wel om muziek te kunnen luisteren. Zorg goed voor je lichaam, dat komt je mentale veerkracht ook weer ten goede. Focus op gezondheid in plaats van schoonheid.
- Kies bewust voor intrinsieke doelen. Er zijn vier intrinsieke doelen: investeren in je eigen groei, investeren in goede relaties met anderen, investeren in je gezondheid, en investeren in je sociale omgeving. Wanneer je bewust kiest om een intrinsiek doel na te streven gaat dat samen met de vervulling van je psychologische basisbehoeften aan competentie, verbondenheid en autonomie. Dat gaat samen met een gezonde liefde voor jezelf.
- Reflecteer op waar je beter in bent geworden. Denk eens na over een activiteit waar je nu aardig goed in presteert terwijl je vroeger dacht dat je het niet zou kunnen leren. Hoe heb je die groei voor elkaar gekregen? Waarschijnlijk kom je er in die reflectie achter dat je je niet uit het veld hebt laten slaan door tegenslagen en mislukkingen, en dat je hebt geleerd van wat er mis ging. Door een dergelijke reflectie stimuleer je je eigen groeimindset. En een groeimindset gaat samen met mildheid ten opzichte van je eigen falen en de wetenschap dat beter worden ergens in gepaard gaat met leren van je fouten.
- Benut gedistantieerde zelfreflectie. Als een vriend de fout zou hebben gemaakt die jij nu hebt gemaakt, hoe zou je dan reageren? Wat zou je tegen hem zeggen? Probeer net zo begripvol en vergevingsgezind te zijn voor jezelf, als je zou zijn ten opzichte van anderen.
Hoe word je mild voor jezelf?
Mild zijn voor jezelf is niet hetzelfde als niets meer proberen, geen inspanning leveren of alleen maar luieren. Het is dus niet hetzelfde als niet meer proberen om progressie te boeken en geen motivatie opbrengen voor dan ook. Mild zijn voor jezelf gaat daarentegen wel over situaties waarin je probeert om iets te bereiken en het zo goed mogelijk te doen, en toch mislukt het. Mild zijn voor jezelf is een teken van kracht en veerkracht. Het kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en beter om te gaan met uitdagingen in het leven.
Trainingen Progressiegericht Werken |
3 Reacties
Wat een fijn stuk om te lezen. Dit artikel komt voor mij op een heel mooi moment omdat ik bezig ben om nieuwe vaardigheden aan te leren. Daarbij kan ik soms teleurgesteld zijn in mezelf omdat ik vind dat ik het nog steeds het niet goed genoeg doe. Ik zal mijn progressieboekje weer gaan opzoeken en bijwerken!
Klinkt goed, Irene!
Kirstin Neff, Zelfcompassie geeft ook als raad om het bewustzijn van gedeelde menselijkheid te ontwikkelen. Wij mensen delen een gemeenschappelijk kenmerk, namelijk dat we allemaal feilbaar zijn. Als je je daarvan bewust bent, dan geeft dat een gevoel van verbondenheid. We hebben allemaal ons (eigen) moeras waar we doorheen gaan. Soms is het geploeter. Dan helpt het te bedenken dat je niet de enige bent. Iedereen ploetert wel ergens mee. Dat helpt om mild te zijn over je eigen geploeter en je er niet eenzaam in te voelen.