Voorkant progressievraag verleden

Nieuw: De Progressiebox verschijnt binnenkort! De Progressiebox is interessant voor iedereen die individueel of samen met anderen op een positieve en speelse manier op interessante en bruikbare gedachten wil komen over betekenisvolle onderwerpen. De Progressiebox verschijnt in juni 2021. Wat is De Progressiebox, wat kan die je opleveren en hoe kun je die gebruiken?

Wat is De Progressiebox?

De Progressiebox bestaat uit 52 kaartjes. Op 50 daarvan staan progressievragen. De voorkant van elk van die kaartjes bevat een progressievraag en de achterkant bevat progressiegerichte doorvragen. Er zijn drie kleuren progressiekaartjes met vragen die gaan over het verleden, het heden en de toekomst. Op de resterende twee kaartjes staat een uitleg hoe je de kaartjes kunt gebruiken en staat informatie over de auteur en de progressiegerichte aanpak. De kaartjes zitten in een kartonnen boxje en de afmeting van de kaartjes is 109x74mm.

Voorkant progressievraag heden

Wat kan het je opleveren?

Wat ik vaak hoor is dat het nadenken over progressievragen mensen energie oplevert en ze in een creatieve en positieve state of mind brengt. De progressievragen helpen je te leren van wat heeft gewerkt in het verleden, helpen je zicht te krijgen op alles wat je doet dat waardevol, interessant en bruikbaar voor je is en helpen je op ideeën te komen voor concrete en haalbare progressiestappen voorwaarts. In korte tijd kantelt je perspectief van het denken in problemen en belemmeringen naar het denken in progressie en mogelijkheden. Zo worden je humeur en de sfeer beter en kom je vooruit.

Hoe kun je het gebruiken?

Je kunt De Progressiebox individueel gebruiken of in een groep, bijvoorbeeld met je teamleden of met je gezin. Je kunt op allerlei manieren met de kaartjes aan de slag gaan. Om je op een paar ideeën te brengen staan hieronder wat suggesties.

Suggesties voor individuen

  1. Laat het toeval bepalen op welke progressievraag je gaat reflecteren. Bijvoorbeeld door een getal onder de 50 in je hoofd te nemen, een online randomiser te gebruiken, met 8 dobbelstenen te gooien of alle kaartjes op tafel te leggen en er met je ogen dicht eentje te pakken.
  2. Bekijk de kaartjes en kies een vraag die je nu nieuwsgierig maakt en aanspreekt. Reflecteer op je antwoorden op de progressievraag en de doorvragen.
  3. Hou een progressiedagboek bij aan de hand van de progressievragen, waarbij je elke paar dagen schrijvend reflecteert op een andere progressievraag.
Voorkant progressievraag toekomst

Suggesties voor groepen

  1. Iedereen in de groep pakt een kaartje van de stapel. De eerste leest de vraag voor die op de kaart staat en geeft zijn antwoord. Daarna is de volgende aan de beurt, tot iedereen een progressievraag heeft beantwoord.
  2. Kies een progressievraag die nu relevant en interessant is voor de groep. Bespreek samen jullie antwoorden op de progressievraag.
  3. Laat het toeval bepalen welke progressievraag elk groepslid gaat stellen aan een van de andere groepsleden. Gebruik bijvoorbeeld een randomiser of dobbelstenen.
  4. Ga in duo’s een progressiewandeling maken en stel elkaar tijdens de wandeling een of meer progressievragen die op de kaartjes staan. Je kunt de kaartjes vooraf zelf uitkiezen of door het toeval laten bepalen welke het worden.
Achterkant doorvragen toekomst

Te koop: De Progressiebox

Je kunt De Progressiebox hier bestellen (voorverkoop): De Progressiebox