Progressie-activiteit: deze week hoorde ik weer een bruikbaar voorbeeld van een progressie-activiteit. Een leidinggevende van een locatie voor mensen met een beperking vertelde me over een activiteit waarin ze wandelen, versnaperingen, progressievragen en duo-vorming bij elkaar had gebracht.

Koffietafel

De teamleden van de locatie werden ontvangen in de tuin van de locatie. In die tuin stonden tafels met waarop koffie en thee en mokken. Op elke mok had de leidinggevende een Progressievraag geplakt. De teamleden schonken een mok vol en gingen vervolgens in duo’s wandelen door de tuin.

Progressievraag

Tijdens de wandeling stelden de collega’s elkaar de progressievraag die op hun mok stond. Zo ontstonden energie-gevende gesprekjes waarin een focus op bereikte progressie werd gelegd.

Verzamelpunt

De duo’s wandelden naar het huis van een van hen, iets verderop in het dorp. In de tuin van die collega stonden opnieuw tafels, dit keer met appels en wat fris te drinken. Ieder kon zijn mok neerzetten en een bekertje met fris pakken, waarop opnieuw een Progressievraag was geplakt. Men vormde nieuwe duo’s en twee aan twee wandelden ze terug naar de locatie. Natuurlijk stelden ze elkaar de nieuwe Progressievraag die op hun bekertje stond.

Reflectie

Aangekomen op de locatie ging iedereen naar binnen en reflecteerden ze samen op hoe ze deze progressie-activiteit hadden ervaren. Iedereen was erg enthousiast. De teamleden voelden zich verbonden met elkaar, hadden door de wandeling fysiek energie gekregen, voelden zich competent en optimistisch door de positieve focus in de gesprekjes en waren mentaal creatief geworden. Het teamoverleg verliep hierna soepel. En de teamleden spraken af deze progressie-activiteit binnenkort nog eens te gaan doen.