De afgelopen jaren wordt de uitdrukking ‘in je kracht staan’ regelmatig gebezigd. Als je deze uitdrukking ontleedt huist er een specifieke kracht in een mens waar dat mens in kan gaan staan. Over de definitie van ‘in je kracht staan’ bestaat geen consensus. Een paar definities die je tegenkomt als je googled zijn in je kern staan, je eierdooier, je sterkte, je energie, je flow, je eigen oplossingen, je talent en ga zo maar door.

Geen progressiegerichte uitdrukking

De uitdrukking ‘iemand in zijn kracht zetten’ suggereert dat mensen talenten en sterktes bezitten die ze moeten ontdekken (een manier van kijken die een statische mindset stimuleert) en dat het mogelijk is om iemand in die kracht te zetten (een manier van kijken die een gecontroleerde manier van functioneren stimuleert).  Zie ook hier.

Verwijt

Gisteren vertelde een leidinggevende mij dat een medewerker tegen hem had gezegd: ”Jij zet mij niet in mijn kracht’. Dat verwijt suggereert dat in de medewerker een kracht huist, dat de leidinggevende verantwoordelijk is om hem in die kracht te plaatsen, en dat als de medewerker niet de perceptie heeft dat hij erin staat, dit de schuld is van de leidinggevende, die immers dingen moet doen om de medewerker in zijn kracht te zetten. Probeer nog eens iets anders, leidinggevende, want ik voel nog niet dat je al het juiste doet om mij in mijn kracht te zetten.

Progressiegericht reageren

Het kan zijn dat een medewerker dit verwijt maakt, omdat hij zich niet competent voelt om te doen wat je van hem verwacht. In dat geval zijn stuur- en groeimindsetinterventies bruikbaar in je reactie naar de medewerker. Hier kun je een progressiegerichte dialoog vinden, waarin de leidinggevende gebruik maakt van deze interventies.

Een paar andere bruikbare progressiegerichte interventies bij een dergelijk verwijt kunnen zijn:

  • Ik zet je niet in je kracht….dat zeg je vast niet zomaar, vertel eens?
  • (na uitleg van de medewerker) Ah, ik begrijp het, hoe zou je liever hebben dat ik je zou benaderen?
  • (bij een wens van de medewerker) Dus jij zou liever willen dat ik je meer vrijheid gaf om je eigen keuzes te maken ten aanzien van jouw bijdrage aan de projecten. Lijkt me inderdaad goed om het daar eens over te hebben samen.
  • (in een stuursituatie) Dus jij vraagt je af waarom ik van je verwacht dat jij die klus op je neemt, terwijl het niet iets is waar je al goed in bent. Dat leg ik je graag uit. De reden waarom het belangrijk is dat jij deze klus gaat doen, is (uitleg rationale).
  • (na erkenning) Ik zou je graag iets willen toelichten over waarom ik de uitdrukking ‘in je kracht zetten of staan’ geen bruikbare uitdrukking vind, en over hoe ik naar de situatie kijk…
  • (na erkenning) Wat jij zegt maakt het voor mij duidelijk dat ik beter moet uitleggen wat mijn intenties zijn en hoe ik kijk naar mijn rol. Ik zie het als mijn taak om de condities te creëren waarin medewerkers autonoom gemotiveerd kunnen zijn voor hun werk. Dat betekent dat ik graag met je kijk naar wat jij interessant vindt in je werk en wat er belangrijk is dat jij doet in je werk.

]