Deze week rondde ik een incompany training progressiegericht leidinggeven af, met een klein groepje van zes leidinggevenden in een organisatie die werken met mensen met een beperking. Na afloop vroeg ik ze om een progressiegericht evaluatieformuliertje in te vullen. Een van de vragen op dat formuliertje is de volgende:

Zou je (kort) iets willen vertellen over wat de training je heeft opgeleverd?

Dit waren de antwoorden die de leidinggevenden noteerden:

Training progressiegericht leidinggeven

 • Ik krijg er zelf energie van om aan de slag te gaan met lastige situaties
 • Het heeft me bewust gemaakt van mijn mindset en welk effect dit heeft op mezelf en mijn omgeving
 • Het heeft me handvatten gegeven om verschillende situaties/gesprekken op een positieve manier in te gaan of om te buigen
 • Bewustwording, positiviteit, tools om te gebruiken
 • Het heeft me tools gegevens om gesprekken een positieve inhoud te geven en medewerkers daardoor autonoom te motiveren
 • Veel positiviteit
 • Op een nieuwe frisse manier praktijkvoorbeelden relativeren
 • Handvatten door zelf positief te blijven in moeilijke situaties
 • Pffff…heel veel. Mijn inzicht in hoe ik met mensen in gesprek kan gaan en blijven
 • Leerpunten om mee te nemen en mee te oefenen
 • Ook inzicht in wat ik al goed doe

Negativiteit

De leidinggevenden in dit groepje hadden het niet makkelijk, ze werden dagelijks geconfronteerd met behoorlijke problemen en negativiteit. De progressiegerichte aanpak helpt ze om zich competenter te voelen om hun werk goed aan te kunnen, hun eigen autonome motivatie voor hun werk wordt er door versterkt en ze voelen zich verbonden met elkaar.

Ik heb al zin in dat lastige telefoontje!

Een van de deelnemers oefende met deliberate practice een lastig telefoontje dat hij moest gaan voeren met een medewerker. Door het te oefenen kwam hij op steeds betere formuleringen en haalde hij de minnetjes en ergernissen uit zijn woorden en intonatie. Wat overbleef was een eerlijk verwoorde progressieverwachting die zonder boosheid en ergernis uit zijn mond kwam. Toen hij klaar was met oefenen zei hij:’Ik zou het eigenlijk wel meteen even willen doen! Maar dan mis ik het volgende onderdeel en dat is wel erg jammer, dus ik doe het toch maar na de training”.

Mailtje

De volgende ochtend zag ik zijn enthousiaste mailtje in mijn mailbox:’Het gesprek verliep na de fijne middag supergoed! De medewerker reageerde positief en is het direct gaan doen! Dit werkt zo stimulerend, het geeft me plezier in het voeren van lastige gesprekken!’

Betekenisvol

Dit soort werk is voor mij betekenisvol; deelnemers in de training progressiegericht leidinggeven zien opklaren omdat ze concreet voor zich zien hoe ze lastige gesprekken goed kunnen aanpakken en ze zich competent voelen om het te gaan doen. Het maakt hun werk leuker, interessanter en makkelijker en dat geeft mij veel voldoening.