Perceptueel leren
Andersen, DeLoss en Watanabe deden een experiment om het gezichtsvermogen van ouderen te verbeteren. Ze deden dat via een experiment met perceptueel leren. Perceptueel leren is het beter worden in visuele waarneming als gevolg van herhaalde blootstelling aan de stimulus, op het individuele drempelniveau (dus daar waar je slechter gaat zien).
Contrast kunnen zien neemt af bij het ouder worden
De onderzoekers beschrijven in hun onderzoeksartikel dat het verslechterde gezichtsvermogen bij ouderen het risico op vallen en op auto-ongelukken sterk verhoogt. Dat komt vooral omdat bij ouderen het vermogen om contrast te zien achteruit gaat. Als je minder goed contrast ziet, zie je ook minder details en kun je ook minder goed bewegingsinformatie opnemen. Beide heel belangrijk om niet te vallen en geen auto-ongelukken te krijgen.
Vijf trainingssessies
En omdat de groep ouderen in samenlevingen steeds groter wordt, zou het heel goed zijn wanneer ouderen via trainingen hun gezichtsvermogen zouden kunnen verbeteren. Het experiment dat de onderzoekers deden duurde een week. Daarin was er sprake van 5 trainingssessies van 1,5 uur per training. In die 1,5 uur per dag deden zowel jongere mensen (gemiddeld ongeveer 22 jaar) en oudere mensen (gemiddeld ongeveer 71 jaar) oefeningen waarbij ze de rotatie van vormpjes met weinig contrast op een computerscherm correct moesten aangeven, waarbij gevarieerd werd in hoe korrelig het beeld was.
Deliberate practice: oefenen waar het moeilijk wordt
Elke proefpersoon kreeg eerst een voortest om het gezichtsvermogen te bepalen en de trainingssessies die ze op de volgende dagen kregen was telkens afgestemd op hun stretchniveau. Dus ze oefenden niet wat ze heel makkelijk konden zien en ook niet wat ze helemaal niet goed konden zien, maar ze oefenden telkens precies op dat niveau waar ze in de fout gingen (drempelniveau).
De resultaten
Na een week waren de ouderen even goed als de jongeren in het waarnemen van stimuli waarin sprake is van weinig contrast. Dat impliceert dat perceptueel leren gebruikt kan worden om leeftijdsgerelateerd verval in het kunnen waarnemen van contrast te verhelpen.
Wetenschappelijk onderbouwde oogtraining voor thuis?
Ik heb aan de onderzoekers de vraag voorgelegd of er oefeningen zijn te vinden die je gewoon zelf thuis kunt doen. Want dit experiment belooft veel goeds voor de mogelijkheid om je gezichtsvermogen gericht te verbeteren als je ouder wordt. Ze lieten me weten inderdaad bezig te zijn met trainingsprogramma’s op de computer voor individuen thuis.