Experiment met het loslaten van scores
Deze week kwam ik een aantal experimenten tegen met het loslaten van scores, cijfers en beoordelingen. Een mooi voorbeeld hoorde ik tijdens een kennismakingsworkshop groeimindset met een bijzonder geïnteresseerde en gemêleerde groep leidinggevenden, adviseurs, interimmanagers en coaches. Een leidinggevende vertelde aan het einde van de workshop het verhaal van hoe zijn eigen statische mindset was veranderd naar een groeimindset.
Demotiverende beoordelingsgesprekken
Een jaar geleden sleepte hij zich naar zijn werk, vol twijfels over of hij wel een goede leidinggevende was. De beoordelingsgesprekken die hij moest voeren met zijn medewerkers verliepen voor zowel hem als zijn medewerkers vreselijk slecht. Eerst was hij een half uur aan het proberen de medewerkers te overtuigen van zijn beoordelingsscores, daarna probeerde de medewerker hem een half uur te overtuigen hoe onterecht die scores waren, en na een uur waren er scores gegeven waar noch hij noch de medewerker tevreden over waren. De ellendige sfeer zong nog maanden lang na tussen hen. En zo ging dat elke keer, met elk beoordelingsgesprek, met welke medewerker. Hij twijfelde sterk of hij wel een goede leidinggevende was.
Goede gesprekken
Tot een HR adviseur met een nieuw idee kwam. Namelijk om de beoordelingsgesprekken af te schaffen en alleen nog goede gesprekken met elkaar te voeren. Over de ambities van de medewerker, over hoe het liep in het werk, over zijn interesses, over zijn ontwikkelwensen, over hoe hij wilde bijdragen aan het bereiken van belangrijke organisatiedoelen. Geen formulieren, geen scores, geen agenda. De druk viel weg.
De gesprekken werden echt goede gesprekken. De motivatie tijdens de gesprekken spatte er van af en na afloop gingen de medewerkers vol energie en motivatie aan de slag met hun werk. Medewerkers kwamen met goede ideeën over hun bijdrage aan het realiseren van de organisatiedoelen. De leidinggevende had weer zin in zijn werk, in de gesprekken en contacten met medewerkers en straalde plezier, voldoening en energie uit terwijl hij dit vertelde.
Kleine interventie, grote impact
Het deed me denken aan kleine sociaal psychologische interventies met grote impact (zie hier). Deze leidinggevende was in korte tijd veranderd van iemand die zich elke dag naar zijn werk sleepte, vol twijfels over of hij wel een goede leidinggevende was, naar iemand die elke dag vol energie en enthousiasme naar zijn werk ging en geen enkele twijfel had dat hij dingen aan het leren was die betekenisvol voor hem waren. Door een kleine interventie: het veranderen van een beoordelingsgesprek naar een goed gesprek.
1 Reactie
Voor de leidinggevenden die nog even moeten wachten op de komst van zo’n HR adviseur, is het misschien ook een idee om de aandacht in beoordelingsgesprekken bij (de haast onvermijdelijke) onenigheid te richten op kansen, mogelijkheden en begeleiding (kortom: progressie) in de toekomst i.p.v. te blijven hangen bij (eindeloos gesteggel over) de tekortkomingen uit het verleden.