Achteraf precies weten wat je had willen zeggen. Maar op het moment zelf met de mond vol tanden staan. Wat kun je daar tegen doen? Zodat je op het moment dat je de mooie zinnen nodig hebt, je ze ter beschikking hebt?


Black out

Gisteren vertelde een deelnemer in de training progressiegerichte coaching over een vervelend gesprek dat ze had gevoerd. Iemand was naar haar toegekomen en had haar allerlei verwijten gemaakt. Terwijl dat gebeurde had zij gedacht: ‘Ik weet dat voor dit soort situaties goede progressiegerichte interventies bestaan, en volgens mij weet ik zelfs in welk hoofdstuk…alleen, wat was het ook al weer?’

Implementatie-intentie

Een implementatie-intentie volgt een als-dan-constructie. Als x gebeurt dan doe ik y. Implementatie-intenties zijn effectief omdat ze kunnen worden bedacht buiten de lastige situatie om en ze werken als een cue op het moment dat de lastige situatie echt gebeurt. Zo hoef je niet ter plekke een formulering te bedenken, maar reikt je geheugen je de effectieve formulering aan zodra je die nodig hebt. Zie ook hier.

Slechte gewoontes

Implementatie-intenties zijn goed bruikbaar in gesprekssituaties, maar ook als je een slechte gewoonte wilt veranderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je hele dagen achter elkaar op je bureaustoel zit en je dus te weinig lichaamsbeweging krijgt, dan kan de volgende implementatie-intentie helpen: Als ik achter mijn bureau aan het werk ben, dan loop ik elk half uur even een rondje.

Ontwerpen

Doorloop nu, om je eigen implementatie-intentie te ontwerpen, de onderstaande stappen.

Stap 1. Uitdagende situatie/uiting

Bedenk voor welk soort uitdagende situatie/uiting je een implementatie-intentie wilt ontwerpen. Wat wordt er gezegd of gedaan waarvan je je progressiefocus kwijt raakt? In welk soort situatie reageer je nog niet effectief?

Stap 2. Bedenk wat je wilt bereiken

Wat zou je willen bereiken in een dergelijke situatie? Wat is je doel? Hoe ziet je gewenste situatie eruit?

Stap 3. Bedenk je formulering

Welke progressiegerichte reactie past bij het doel dat je wilt bereiken? Je kunt in het boekje 100 Progressiegerichte Interventies de juiste formulering vinden voor in jouw specifieke situatie.

Stap 4. Oefen je implementatie-intentie

Probeer je implementatie-intentie nu een paar keer uit, bijvoorbeeld met een collega of een vriend. Je gesprekspartner ‘geeft’ je de lastige uiting direct en jij probeert de formulering die je hebt bedacht uit.

Stap 5. Reflecteer op bruikbaarheid

Reflecteer na afloop op de effectiviteit van je progressiegerichte reactie op de lastige uiting. Wil je nog schaven aan je formulering? Hoe klinkt je implementatie-intentie nu uiteindelijk?