Wat vond van je het gesprek?
Wat vond je van het gesprek? In een progressiegericht coachingsgesprek maken we op meerdere momenten gebruik van de nuttigheidsvraag. De vraag ‘wat vond je van het gesprek?’ heeft daarentegen geen plek in een progressiegericht coachingsgesprek.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Nuttigheidsvraag
Er zijn twee soorten nuttigheidsvragen: inhoudsgerichte en opbrengstgerichte. Een inhoudsgerichte nuttigheidsvraag is bijvoorbeeld ‘Hoe kunnen we de tijd in ons gesprek wat jou betreft zo goed mogelijk besteden?’ Via deze vraag krijgt de coachee de gelegenheid om het onderwerp dat hij wil bespreken onder woorden te brengen. Een opbrengstgerichte nuttigheidsvraag is bijvoorbeeld: ‘Waaraan zou je na afloop merken dat ons gesprek je iets heeft opgeleverd?’ Via deze vraag krijgt de coachee de gelegenheid om zijn gewenste opbrengst onder woorden te brengen. Er zijn ook alternatieve formuleringen van de nuttigheidsvraag, maar de vraag ‘wat vond je van het gesprek?’ is daar niet een van.
Trainingen Progressiegericht Werken |
Wanneer
De nuttigheidsvragen worden op meerdere momenten in het coachingsgesprek gesteld.
- Het coachingsgesprek begint met beide vragen, dus zowel de inhoudsgerichte als de opbrengstgerichte nuttigheidsvraag.
- Daarnaast wordt de nuttigheidsvraag gesteld nadat de coachee zijn eerdere successen heeft gevonden en heeft verteld hoe hij die voor elkaar heeft gekregen. Als de coachee namelijk heeft verteld wanneer het hem al eens is gelukt om te bereiken wat hij nu graag wil bereiken, en hij heeft verteld hoe hem dat is gelukt, dan helpt de nuttigheidsvraag hem om te kiezen of dit eerdere succes bespreken nuttig voor hem was (was het nuttig deze situatie te bespreken?). Als het antwoord ‘ja’ is, dan is de vervolgvraag: ‘wat was met name nuttig?’ en tenslotte ‘hoe kun je benutten wat je nuttig vindt?’
- Tenslotte wordt de nuttigheidsvraag gesteld aan het einde van het coachingsgesprek. Nu gaat de vraag over of en zo ja, wat er nuttig was in het gehele gesprek.
- Ook kan de nuttigheidsvraag op elk ander moment in het gesprek gesteld worden, wanneer de coach wil onderzoeken of het gesprek voor de coachee als nuttig wordt ervaren (bijvoorbeeld als de coach daaraan twijfelt).
Wat vond je van het gesprek?
De vraag ‘wat vond je van het gesprek?’ zet de coachee in een beoordelende modus in plaats van dat die uitnodigt om te focussen op nut en bruikbaarheid. Het antwoord op de vraag ‘wat vond je van het gesprek?’ zal als snel gaan over wat de coachee vond van de coach en of het gesprek prettig of onprettig was. Maar in een beoordeling van de coach of prettigheid zit geen progressie voor de coachee. In plaats van een beoordeling van de coach, mikt een progressiegerichte coach dan ook liever op betekenisvolle progressie voor de coachee.
Was het nuttig?
Was het gesprek nuttig voor je? is een ‘of-vraag’. De coachee kan zowel ‘ja’ als ‘nee’ antwoorden. Hij is daarin helemaal vrij. Als hij ‘ja’ antwoordt, wordt pas de vraag gesteld ‘wat was met name nuttig?’ En als hij ‘nee’ antwoord, dan wordt de vervolgvraag gesteld: ‘Hoe had dit gesprek nuttiger voor je kunnen zijn?’
Betekenisvol
Een progressiegericht coachingsgesprek dat goed wordt gevoerd volgt het perspectief van de coachee nauwgezet en nodigt de coachee uit om een focus aan te brengen op zijn bereikte en verder te bereiken progressie, plus de manier waarop hij die progressie kan bereiken. De kans dat een coachee een dergelijk gesprek niet nuttig vindt is niet zo groot. Het zou heel paradoxaal zijn als de coachee mag praten over wat belangrijk voor hem is, en vervolgens zou aangeven dat wat er is besproken niet nuttig was. Mocht het antwoord op de nuttigheidsvraag toch een keer ‘nee’ zijn, dan is het waarschijnlijk zo dat de coach niet helemaal in vorm was en niet in staat is geweest om het gesprek te laten gaan over wat voor de coachee betekenisvol is. Meer over de progressiegerichte nuttigheidsvraag en over precieze formuleringen en meer over progressiegericht coachen via de linkjes.
Trainingen Progressiegericht Werken |