Lekker de week inrollen. Deze week gaven we een kennismakingsworkshop progressiegericht leidinggeven aan het bestuur en managementteam van een grote zorgorganisatie. Een van de onderwerpen was positieve innerlijke werkbeleving.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Innerlijke werkbeleving

Innerlijke werkbeleving gaat over je gedachten over je werk, je gevoelens over je werk en je motivatie voor je werk. Innerlijke werkbeleving speelt zich dus af in je eigen hoofd. Wat denk je na afloop van een werkdag over je werk? Hoe voel je je als je aan het werk bent en als je aan je werkt denkt? Hoe is je kwaliteit van motivatie voor je werk, meer gecontroleerd gemotiveerd of meer autonoom gemotiveerd?

Zondagavondbuikpijn

Wanneer je in een state of mind zit van negatieve innerlijke werkbeleving, denk je negatief over je werk. Je voelt je slecht en je hebt tegenzin. Het is een state of mind die we allemaal wel kennen. Een van de leidinggevenden vertelde hoe hij op zondagavond vaak een negatieve innerlijke werkbeleving ervoer. Hij had de gewoonte om op zondagavond zijn laptop te openen en op mails te reageren. Hij merkte dat het voorbereiden van de week op deze manier een negatieve uitwerking op hem had. Je zou het de zondagavondbuikpijn kunnen noemen. Die zondagavondbuikpijn loopt dan vervolgens over in een slechte start van de week op maandagochtend.

Maandagochtendtegenzin

Omdat in de mails allemaal dingen stonden die de leidinggevende geen energie gaf, ging hij zondagavond met een mopperig gevoel slapen. Daardoor werd hij maandagochtend met tegenzin in zijn werk wakker. Die vervelende start van de werkweek beviel hem niet. Hij wilde iets doen aan zijn negatieve innerlijke werkbeleving, omdat die zijn welbevinden en motivatie voor zijn werk verslechterde.

Interessante taak

Hij vertelde hoe hij deze negatieve spiraal had weten te doorbreken. Werken op zondagavond was geen probleem, dat vond hij prima. Maar werk doen waar vooral ‘gedoe’ omheen ging was geen goed idee. Tegenwoordig deed hij op zondagavond iets anders dan zijn mails bekijken. Hij koos een taak die hij leuk vond om te doen en verdiepte zich een paar uur lang in die taak en dat onderwerp. Zo kreeg hij veel gedaan op zondagavond en ervoer hij dat hij energie kreeg van zijn werk.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Lekker de week inrollen

Zijn werkbeleving op zondagavond was veranderd van negatief naar positief. Hij had positieve gedachten over zijn werk, voelde zich energiek en had een hoge kwaliteit van motivatie voor zijn werk. Op maandagochtend werd hij daardoor wakker met zin in de nieuwe week. Hij bewaarde de energieslurpende mails met gedoe voor een ander moment. Daardoor kregen deze gedoe-emails minder grip op zijn innerlijke werkbeleving en startte hij de week met een frisse blik en met zin. Een mooie ombuiging en tip voor zijn collegaleidinggevenden, die het heel herkenbaar vonden.

 
Trainingen Progressiegericht Werken