Soms vragen deelnemers in onze trainingen of de progressiegerichte aanpak altijd nuttig is, of dat het soms beter is niet progressiegericht te werken. Ik kan niet echt situaties bedenken waarin mensen wel progressie willen boeken, maar de progressiegerichte aanpak toch niet nuttig zou kunnen zijn. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat de aanpak altijd en overal gebruikt zou moeten worden.

Verplichting

Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om mensen te verplichten een progressiegerichte mindset te ontwikkelen. Zie ook hier over verplichte trainingen en gecontroleerde motivatie.

Zendingsdrang

Daarnaast is het af te raden om te proberen de progressiegerichte aanpak zo wijd mogelijk te verspreiden. Het hebben van een progressiegerichte mindset is geen doel op zich. Zodra de mindset een heilig moeten wordt, ontstaat groepsdruk en bestaat de kans op sektarisme . Dat soort druk maakt een eenheidsworst van mensen en neemt alle creativiteit en progressie weg.

Inwendige druk

Ook is het niet aan te raden om jezelf op te leggen altijd een progressiegerichte mindset te hebben. Het is waarschijnlijk niet eens mogelijk om voortdurend progressiegerichte innerlijke spraak te hebben, want we zijn allemaal mensen en we zijn geneigd tot minder productieve gedachten, boosheid, oordelen en ergernis. Dus niemand hoeft altijd een progressiegerichte mindset te hebben.

Past niet bij mij

Als je denkt dat de progressiegerichte mindset niet bij je past, of als die je niet interesseert, is het ook beter om niet van jezelf te verlangen om je erin te verdiepen. De aanpak werkt namelijk niet als de mindset niet authentiek is. Als je denkt dat progressiegericht werken niet kan werken, is dat waarschijnlijk ook wat je zult ontdekken. Dus het is niet aan te raden om de aanpak toe te passen als je ervan overtuigd bent dat die niet kan werken.

Al iets anders

Wanneer je een aanpak hebt die je heel goed bevalt en waarmee je graag werkt, is er geen enkele reden om met de progressiegerichte aanpak aan de slag te gaan.

Combinatie

In sommige situaties is het aan te bevelen om de progressiegerichte aanpak te combineren met een probleemdiagnostische aanpak. Als iemand een medisch probleem heeft, is het verstandig om niet alleen te kijken wanneer die persoon minder last heeft van zijn aandoening, maar ook om een diagnose te stellen wat de aandoening precies is en op welke behandeling goed gereageerd zal worden. Bij technische problemen kan het ook belangrijk zijn om de progressiegerichte aanpak te combineren met een probleemdiagnostische benadering. Bij technische problemen gaat het immers vaak om het repareren van wat defect is.