Veerkrachtig reageren op tegenslag. Het boek Progressie door zelfcoaching geeft allerlei manieren om de veerkracht van jezelf en je team te versterken. Er zijn een paar kenmerken van veerkrachtig reageren te vinden in wetenschappelijke onderzoeken.

Geen standaard

Er is geen standaard manier is die leidt tot veerkrachtig omgaan met negatieve gebeurtenissen, maar individuen hebben allerlei verschillende manieren hebben om veerkrachtig om te gaan met deze gebeurtenissen. Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs dat er standaard rouwfasen zijn waar mensen die met verlies te maken hebben doorheen moeten om hun verlies te kunnen verwerken. Integendeel, er zijn verschillende manieren waarop mensen effectief kunnen reageren op verlies en hiermee gezond kunnen omgaan.

Kenmerken van veerkrachtig reageren

Een paar kenmerken van veerkrachtig reageren op tegenslag zijn wel te geven. Mensen die veerkrachtig omgaan met tegenslag tonen een bepaalde gehardheid.

Dat wil zeggen dat ze gecommitteerd zijn om hun leven betekenis te geven, dat ze ervan overtuigd zijn dat ze hun omgeving en de gebeurtenissen in hun leven kunnen beïnvloeden en dat ze altijd kunnen leren van positieve en negatieve gebeurtenissen in hun leven.

Adequaat handelen

Doordat geharde mensen zo tegen de realiteit aankijken, voelen ze zich minder snel bedreigd door nare gebeurtenissen. Ze reageren met meer zelfvertrouwen op negatieve gebeurtenissen en benutten beter wat er voorhanden is om adequaat om te gaan met de gebeurtenissen. 

Wegdrukken

Verder blijkt ook dat het wegdrukken van de negatieve herinneringen en gedachten kan helpen om veerkrachtig om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Mensen die niet zoveel praten over hun verdriet hebben wel een tijdje psychosomatische symptomen, maar die nemen snel af en leiden niet tot geestelijke of lichamelijke gezondheidsproblemen. Er is zelfs bewijs dat mensen die niet over de details van hun ervaringen praten zich beter en sneller weten aan te passen aan hun nieuwe omstandigheden en sneller over hun verdriet heen zijn.

Oprecht glimlachen

Tenslotte blijkt dat als mensen oprecht lachen en glimlachen terwijl ze door een negatieve periode heen gaan, ze sneller herstellen en zich beter weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.
Meer lezen kan hier