Aan het einde van 2018 zijn hier drie reflectievragen. De tweede van de drie reflectievragen aan het einde van 2018 is: hoe heb ik de behoefte aan verbondenheid van mezelf en anderen vervuld dit jaar? De eerste en de derde reflectievraag kun je hier en hier vinden.

Wie vervulde jouw verbondenheidsbehoefte

Terugkijken op 2018, door wie voel je je gerespecteerd en gewaardeerd? Wie heeft je geholpen en ondersteund wanneer je daarom vroeg of behoefte aan had? Met wie kun je goed samenwerken en wie inspireert je?

Lastige momenten

Welke lastige momentjes of moeilijke situaties met anderen heb je naar je tevredenheid weten op te lossen dit jaar? Wat heeft met name goed gewerkt om met die anderen vooruit te komen en lastige dingen samen goed op te lossen?

Investeren

In welke relaties heb je geïnvesteerd? Hoe heb je de ander laten merken dat je hem of haar belangrijk vond en waardeert? Hoe heb je anderen laten merken dat je hem of haar wilt helpen en ondersteunen? Voor wie ben je beschikbaar geweest wanneer die persoon je nodig had?

2019

Hoe wil je in 2019 je eigen behoefte aan verbondenheid gaan vervullen? Wat wil je behouden van wat je in 2018 hebt gedaan om je eigen behoefte aan verbondenheid en die van anderen te vervullen? Wat wil je misschien nog meer gaan doen om je eigen behoefte aan verbondenheid te vervullen in 2019? Hoe kun je wellicht de behoefte aan verbondenheid van anderen (bijvoorbeeld met jou) nog wat beter gaan vervullen?

]