Aan het einde van 2018 zijn hier drie reflectievragen. De derde van de drie reflectievragen aan het einde van 2018 is: hoe heb ik de behoefte aan autonomie van mezelf en anderen vervuld dit jaar? De eerste en de tweede reflectievraag vind je hier en hier

Betekenisvol

Terugkijkend op 2018, welke dingen heb je gedaan omdat je er helemaal achter stond om ze te doen? Wat is de reden dat je er helemaal achter stond om die dingen te doen? Wat is er waardevol aan voor je? Wat vind je er misschien ook interessant aan? Wat heeft het jou en anderen opgeleverd dan je die dingen hebt gedaan?

Faciliteren

Terugkijken op 2018, hoe heb je de mensen om je heen gefaciliteerd zodat zij dingen konden doen waar ze helemaal achter stonden? Welke hulpmiddelen, mogelijkheden, tijd, ondersteuning en dergelijke heb je gegeven zodat die mensen dingen gingen doen waar ze helemaal achter stonden? Wat heeft het jou en anderen opgeleverd dat die anderen die dingen hebben gedaan?

Structuur

Welke structuur heb je voor jezelf georganiseerd zodat je daadwerkelijk tijd en aandacht besteedde aan wat je belangrijk en interessant vond om te doen? Hoe hielp je jezelf om die tijd en aandacht vrij te maken voor die dingen? Welke structuur bood je anderen zodat zij daadwerkelijk tijd en aandacht besteedden aan wat zij interessant en belangrijk vonden om te doen?

2019

Hoe wil je in 2019 je eigen behoefte aan autonomie gaan vervullen? Waar wil je zeker tijd en aandacht aan besteden in 2019, omdat je het interessant en belangrijk vindt om die dingen te doen? Waar wil je mee stoppen, wat ga je niet meer doen in 2019, omdat je er niet volledig achterstaat om het te blijven doen?

Wat wil je behouden van wat je in 2018 hebt gedaan om je eigen behoefte aan autonomie en die van anderen te vervullen? Wat wil je misschien nog meer gaan doen om je eigen behoefte aan autonomie te vervullen in 2019? Hoe kun je wellicht de behoefte aan autonomie van anderen nog wat beter gaan vervullen?

]