In alledaagse gesprekjes kun je een focus aanbrengen op betekenisvolle progressie. Wat je dan in gesprekken niet doet, is net zo belangrijk als wat je wel doet.

Inhoud

Een veelbelovende focus in een alledaags gesprekje is de inhoud van waar je gesprekspartner of jij mee bezig zijn. Naar wat er interessant en belangrijk aan die inhoud is.

Bachelor student

Om een voorbeeld te geven, is hier een dialoog tussen een bachelor student die in zijn laatste fase van afronding van zijn bachelor zit. De student doet in het begin van het gesprekje uitspraken die de focus leggen op prestatiedoelen en op extrinsieke doelen. Zijn gesprekspartner heeft de intentie om te focussen op betekenisvolle progressie.

Bachelor student: Nog drie weken voor ik mijn scriptie moet inleveren. Als ik nou een 8 haal, dan ben ik cum laude geslaagd voor mijn hele studie en dan heb ik een titel. Dan heb ik een goede uitgangspositie om veel geld te gaan verdienen.


Progressiegerichte gesprekspartner: Oh ja, je bent met je scriptie bezig hè, dat had ik gehoord. Waar gaat je scriptie over?

Bachelor student:  Ik ben bezig met onderwerp A.

Progressiegerichte gesprekspartner: Onderwerp A, vertel eens, wat boeit je er met name aan?

Bachelor student: Nou, mijn onderzoek richt zich op hoe we onderwerp A kunnen gebruiken in medische toepassingen. En de resultaten ervan worden gebruikt in vervolgonderzoek door een PHD’er. Dat vind ik wel echt gaaf, dat wat ik nu onderzoek zo meteen voortgezet gaat worden door iemand die gaat kijken hoe een bepaald soort operaties preciezer uitgevoerd kunnen worden.

Progressiegerichte gesprekspartner: Dat klinkt inderdaad heel interessant en waardevol! Waar ga je je de komende drie weken op richten om te leren?

Bachelor student: Eh, nou ik moet zorgen dat mijn resultaten op een wetenschappelijke manier worden opgeschreven, in een nieuw programma dat ik nog niet heel goed ken. En ik moet het ook gaan presenteren allemaal, over drie weken, voor een vakgroep van de universiteit.

Progressiegerichte gesprekspartner: Ah dus je onderzoeksresultaten zitten al goed in elkaar en je hebt al interessante conclusies voor een PHD’er die vervolgonderzoek gaat doen op basis van jouw scriptie en nu de komende weken je nog richten op het wetenschappelijk beschrijven en een leerzame presentatie maken…

Bachelor student Ja, het is echt zo’n leerzame periode geweest de afgelopen maanden! Ik had de jaren ervoor ook al veel geleerd maar het is niet te vergelijken met wat ik de afgelopen paar maanden heb geleerd! Het is echt wel cool. Ik weet alleen niet of ik hier wel mee verder wil als ik zo ga werken, want ik wil niet alle dagen in een laboratorium zitten…

Progressiegerichte gesprekspartner: Leerzame maanden, interessant hoor! Zo krijg je ook steeds meer informatie over wat je wel en niet aanspreekt ten aanzien van een werkcontext hè… En als je zo je Master gaat doen, krijg je natuurlijk ook weer andere invalshoeken die je gaan helpen om te bedenken wat je als eerste zou willen gaan doen als je klaar bent met je studie…

Bachelor student Ja, echt wel gaaf hoor!