Foto: Walter Schlundt Bodien

Leer je van je fouten? Wanneer iemand hoort ‘je hebt het fout!’ blijkt het juist moeilijk te zijn om te leren. Hier kun je meer lezen over waarom we vaak niet leren naar aanleiding van onze fouten. Fishbach beschrijft in haar boek vier dingen die we kunnen doen om toch te leren naar aanleiding van fouten.

Progressiefocus

Een effectieve manier om toch te leren naar aanleiding van onze fouten en naar aanleiding van negatieve informatie is om de fout te framen in het licht van een gebrek aan progressie. Wanneer we een focus aanbrengen op een gebrek aan progressie versterken we onze motivatie om aandacht te besteden aan de negatieve informatie. Dit in tegenstelling tot wat we geneigd zijn te doen wanneer we onze fouten zien in het licht van een committment frame. Wanneer we de fouten zien als indicatie dat we niet zo gecommitteerd zijn aan het bereiken van het doel hebben we eerder de neiging om op te geven.

Leermodus

Naast de progressiefocus kunnen we een groeimindset ontwikkelen en in een leermodus proberen te komen. Wanneer we een groeimindset hebben gaan we ervan uit dat effectieve inspanning een relatie heeft met betere prestaties. Wanneer we in een leermodus zitten focussen we meer op ‘beter worden’ dan op ‘goed zijn’. En dus maken we dan toch progressie, ook wanneer we fouten maken of falen. We hebben immers iets geleerd.

Distantiëren

Een derde manier om te leren naar aanleiding van fouten is door aan zelfdistantiering te doen. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand anders die fout heeft gemaakt. Wat zou die persoon ervan kunnen leren? Zo wordt het makkelijker om de fout en de negatieve informatie te analyseren.

Geef advies

Tenslotte kan je ook leren naar aanleiding van fouten en falen door advies te geven aan iemand anders die dezelfde worsteling doormaakt. Advies geven ten aanzien van iets waar je zelf nog niet zo goed in bent kan heel nuttig en leerzaam zijn. Je motivatie neemt er door toe en je zelfvertrouwen ook. Immers, om advies te kunnen geven moet je gaan bedenken wat je allemaal weet over het oplossen van de fout. Zo kom je erachter dat je meer weet dan je dacht. Ook bedenk je concrete acties en die helpen je weer om meer vertrouwen te krijgen dat je in staat bent om je fouten te herstellen.