Foto: Walter Schlundt Bodien

Fouten bevatten vaak rijke informatie, waar we veel van zouden kunnen leren. Vaak is de informatie die we kunnen verwerven over fouten zelfs rijker dan informatie die we kunnen verkrijgen over successen, zo stelt Fishbach.

Uniek

Negatieve informatie is uniek. Twee verschillende brokjes negatieve informatie verschillen vaak meer van elkaar dan twee verschillende brokjes positieve informatie. Alle vriendelijke mensen, bijvoorbeeld, gedragen zich op een vergelijkbare manier. Ze zijn beleefd en aardig en ze tonen oprechte interesse in andere mensen. Maar mensen kunnen ten aanzien van ‘vriendelijkheid’ op heel verschillende manieren de plank misslaan. Zo kan de een veel en veel te vriendelijk zijn en doorslaan naar aandachttrekkerij, terwijl de andere veel en veel te verlegen en teruggetrokken is, of afstandelijk, of arrogant. Wanneer we falen, doen we dat op een unieke manier.

Complex

Je hebt melk en bedorven melk. De positieve versie is de default en de negatieve versie vergt extra woorden en extra toelichting. We proberen precies aan te geven wat er negatief is. Veel talen bevatten meer woorden die het negatieve beschrijven dan het positieve. Reviews die positief zijn lijken allemaal op elkaar, terwijl reviews die negatief zijn uitgebreid en specifiek zijn en van elkaar verschillen. Negatieve informatie heeft een grote rijkdom en dus kunnen we er in potentie veel van leren.

Weg naar je doel

Wanneer je het juiste weggetje wilt bepalen om je doel te bereiken doe je er goed aan om veel aandacht te besteden aan negatieve informatie, aan informatie over de fouten die anderen bijvoorbeeld hebben gemaakt. Natuurlijk doe je er ook goed aan om te kijken naar wat anderen hebben gedaan dat werkte om het doel te bereiken, maar vergeet niet actief op zoek te gaan naar negatieve informatie en naar wat anderen hebben gedaan dat niet werkte. Die informatie is vaak rijk en uniek en specifiek. En dus leerzaam.