Ik ben er helemaal klaar mee! Dat zegt Hans (fictieve naam) soms tegen zijn collega’s en medewerkers. Als er dingen misgaan of hij is het ergens mee oneens, dan laat hij dat duidelijk merken. Hij maakt dan van zijn hart geen moordkuil.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Ik ben er helemaal klaar mee!

De planning loopt in de soep, er is alweer een medewerker ziek, iemand komt te laat op zijn werk, er gaat iets mis in de samenwerking, er komt een klacht binnen…al dit soort gebeurtenissen kunnen voor Hans aanleiding zijn om uit te roepen dat hij er helemaal klaar mee is. Hij zet degene die te laat is of een fout maakte even flink op diens nummer. Hij roept in overleg met collega’s uit dat het allemaal bagger is. En dan is hij het kwijt en gaat hij weer met goede moed aan het werk.

Hij is het kwijt

Hij is het kwijt en denkt niet meer over na wat hij in zijn ergernis uitriep. En omdat het niet meer in zijn bewustzijn zit, is hij er ook niet mee bezig hoe het voor zijn medewerkers en collega’s is. Kom op, we gaan gewoon weer verder. Iedereen moet tegen een stootje kunnen, nietwaar.

Negatieve emoties

In de training progressiegericht leidinggeven en coachen realiseert Hans zich dat de negatieve emoties die hij regelmatig uitte in zijn werk, voor zijn collega’s en medewerkers wel eens vervelender konden zijn dan hij dacht. Mensen hebben de neiging de emoties van anderen over te nemen. Dus als Hans zich boos en geërgerd uit en ‘er klaar mee is’, dan komen zijn collega’s en medewerkers ook in een negatieve stemming.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Belasten met negativiteit

Negativiteit is belastend voor mensen. Het kost energie om geërgerd, boos, kritisch of agressief te zijn. Dat geldt voor Hans zelf, maar ook voor de mensen om hem heen die met zijn negativiteit in aanraking komen. Als je met Hans in gesprek bent sijpelt je energie weg. Het is vermoeiend om naar hem te luisteren en de wereld is een nare plek, als je met hem hebt gesproken.

Ben je er nog steeds klaar mee?

Hans realiseerde zich vorige week opeens wat de negatieve invloed van zijn opmerkingen op anderen was. Hij stapte een kamer binnen en de collega die daar werkte keek hem wat voorzichtig aan en vroeg: ‘Ben je er nog steeds klaar mee?’ Hans moest graven in zijn geheugen. Waar zou deze collega het over hebben? Hans had geen idee. Bleek dat zijn uitroep dat hij er klaar mee was, drie weken geleden in de koffiekamer, bij deze collega nog vers in het geheugen lag. Nu Hans zich bewust werd dat hij anderen belastte met zijn negativiteit, begon hij meer voorbeelden te zien. Collega’s die in overleg vroegen: ‘Vind je je werk nog wel leuk?’ en medewerkers die gesprekken al defensief startten nog voordat Hans maar een woord had gezegd. Zou dat iets met zijn negatieve uitingen te maken hebben?

Ik ga anderen minder belasten met mijn negativiteit

Hans nam zich voor om anderen minder te gaan belasten met zijn negativiteit. Hij flapte er minder vaak negatieve dingen uit, maar focuste op hoe er progressie geboekt kon worden in de situatie. Dat was natuurlijk niet alleen prettiger voor zijn collega’s en medewerkers, het was ook prettiger voor hemzelf. Want, ookal dacht hij dat ‘er helemaal klaar mee zijn’ tot opluchting leidde, werd hij door het uiten van negatieve emoties alleen maar negatiever. Mensen zijn immers geen stoomketels.

 
Trainingen Progressiegericht Werken