HersenvitaminenWe leven in een open samenleving die we koesteren. Maar we zijn bang voor het verlies van onze vrijheid en voor terroristische aanslagen. Aan ons de keus. Laten we moedeloos onze schouders hangen en concluderen we dat het onvermijdelijk is dat het de verkeerde kant op gaat? Of gaan we er vanuit dat verbetering mogelijk en zelfs waarschijnlijk is, als we ons gericht inspannen om progressie te boeken?
Mijn nieuwe boek, dat begin 2016 verschijnt, gaat over de groeimindset. Dat is de overtuiging dat iedereen, ongeacht waar die nu staat, kan verbeteren en dat inspanning en een goede aanpak nodig is om daadwerkelijk vooruit te komen. Het hebben van een groeimindset biedt in elke omstandigheid voordelen: beter leren, beter presteren, beter samenwerken en dat alles met positievere gevoelens. Maar wanneer is een groeimindset het allerbelangrijkst? Als de dingen tegen zitten. Als het lastig wordt. Als je merkt dat je je plafond hebt bereikt. Dus juist in deze tijden is het hebben van een groeimindset een voorwaarde om vooruit te komen. Individueel, als team, als organisatie, als samenleving en als wereldbevolking.
Een goed moment dus om kennis te maken met de groeimindsetmix. In vijf beknopte hoofdstukken kun je je eigen mindset leren herkennen, kun je een doel kiezen waarmee je groeit, kom je erachter wat je kunt doen om je hersenen te laten groeien, leer je hoe je zo kunt oefenen dat je groeit en maak je kennis met progressiegericht werken. Zo kun je op weg gaan met het ontwikkelen van je eigen groeimindset. Met als extraatje twee bijlagen. Een bijlage met do’s en don’ts voor het ontwikkelen van een groeimindsetcultuur in je organisatie, team, school of klas. En een bijlage waarin duidelijk wordt dat het waarschijnlijk is dat de mensheid progressie zal blijven boeken.