Don’ts als je het druk hebt: wat kun je beter niet doen wanneer je erg veel te doen hebt en wanneer je ervaart dat je werkdruk hoog is? Het klinkt misschien vreemd, maar wat je in zo’n periode niet doet is zeker zo belangrijk als wat je wel doet.

 

Trainingen
Progressiegericht Werken

 

Geen pauzes nemen

Wat je beter niet kunt doen wanneer je erg druk bent is geen pauzes nemen. De hele dag doorjakkeren, zonder onderbrekingen maakt je niet alleen heel moe, maar is ook slecht voor de kwaliteit van je werk. Zonder pauzes schiet het erbij in om even afstand te nemen van je activiteiten. Zonder die afstand kunnen we al snel alles wat we moeten doen gaan ervaren als het allerbelangrijkste in de wereld, alsof er rampen zullen gebeuren als we niet alles doen wat er op ons to do lijstje staat. Dat is niet realistisch, onze activiteiten zijn nooit allemaal zo essentieel dat de wereld vergaat als we niet aan alles toekomen.

Praten over drukte

Met elkaar gaan praten over hoe druk het is en hoe iedereen zich voelt bij die drukte is een tweede don’t. De tijd die teams steken in het elkaar vertellen hoe erg het is met de drukte leidt niet tot minder druk en niet tot beter welbevinden. In plaats daarvan steken mensen elkaar aan in hun focus op de drukte en zo neemt de perceptie van drukte verder toe.

Verwaarlozen lichaam

Als we ons lichaam verwaarlozen door onvoldoende te slapen, eten, drinken, fysiek actief te zijn, gaat dit samen met negatieve ervaringen, zoals emoties. Doorgaan met werken ten koste van onze lichamelijke behoeften komt ons welbevinden niet ten goede. Juist in tijden van drukte is het belangrijk om aandacht te hebben voor onze voeding, slaap en fysieke activiteit (zoals wandelen).

Focus op de stip op de horizon

Er is licht aan het einde van de tunnel, als we de stip op de horizon maar hebben bereikt, dan gaat alles beter; dat perspectief aannemen is ook een don’t. Stippen op de horizon zijn onbereikbaar en wat onbereikbaar is werkt demotiverend op ons. We worden moedeloos als we denken aan hoeveel er nog te doen is voor we eindelijk een soort eindbestemming hebben bereikt. Die eindbestemming bestaat, zo lang we leven, niet. Er is immers altijd weer iets nieuws dat opgelost moet worden en onze aandacht vraagt. We denken beter niet in termen van stippen op de horizon als we gemotiveerd willen werken aan betekenisvolle progressie vandaag.

Jezelf bekritiseren

Een laatste don’t is jezelf bekritiseren. Jezelf op de kop zitten omdat je niet alles afhebt, omdat je achterloopt, omdat je tekort schiet. Wanneer je in tijden van drukte ook nog eens boos wordt op jezelf maak je het jezelf nog moeilijker om je werk aan te kunnen. Je hebt er dan een surplus-probleem bij: er is iets mis met je. Jezelf veroordelen helpt niemand vooruit.