Uit het onderzoek van Teresa Amabile blijkt dat in goedlopende teams bepaalde dingen worden gedaan door de teamleden. Dit zijn die dingen die alle teamleden in goedlopende teams doen:

  1. Steeds vooruit komen met werk dat belangrijk is. Teamleden van goedlopende teams vinden het belangrijk om steeds vooruit te komen. Ze doen werk dat ze belangrijk vinden om te doen. In succesvolle teams praten alle teamleden met elkaar en met de leiding over wat ze hebben bereikt en wat ze nog willen bereiken.
  2. Elkaar helpen. In goedlopende teams helpen alle teamleden elkaar en voelen alle teamleden zich vrij om hulp en ondersteuning te vragen aan collega’s en aan de leiding.
  1. Leren van fouten. In goedlopende teams zijn teamleden niet bang om fouten te maken en om eerlijk te zeggen dat er een fout is gemaakt, tegen elkaar en tegen de leiding. Fouten maken is normaal. Succesvolle teams maken dezelfde fout niet steeds opnieuw, omdat ze praten over een gemaakte fout en ervan leren hoe het voortaan beter kan.
  1. Leren van wat werkt.  In goedlopende teams praten de teamleden met elkaar over successen die er zijn bereikt en waarderen ze elkaar als er iets goed is gelukt. Alle teamleden krijgen waardering van elkaar en van de leiding voor hun inspanning en resultaten. Van successen wordt geleerd wat goed werkt.
  1. Open ideeën uitwisselen. In goedlopende teams voelen teamleden zich vrij om hun ideeën naar voren te brengen. Er wordt door de teamleden en de leiding aanmoedigend gereageerd op de ideeën van een ander en van iedereen wordt verwacht dat hij een idee naar voren brengt als hij dat heeft.
  1. Emotionele steun en respect. In goedlopende teams voelen de teamleden zich emotioneel ondersteund en met respect behandeld door elkaar en de leiding

En hier zijn wat voorbeelden HOE succesvolle team dat doen:
Dingen die succesvolle teams doen

]