Positieve emoties zijn in zichzelf prettig en gaan gepaard met allerlei goede dingen. Ze gaan gepaard met energie en motivatie. Ze maken ons open voor ervaringen en voor andere mensen. Ze werken aanstekelijk, zodat mensen in onze omgeving ook positieve emoties gaan ervaren. Ze maken ons creatief omdat we goed verschillende perspectieven kunnen exploreren. Ze gaan ook gepaard met meer zien, letterlijk een bredere kijk op onze omgeving.
Barbara Fredrickson pleit voor oprechte positieve emoties en voor het behouden van een beperkt aantal negatieve emoties, want die horen ook bij het leven. Maar hoe doe je dat, positieve emoties beleven? Fredrickson geeft de tip om te beginnen met een positieve mindset. Als je begint met het oefenen van een positieve mindset, maak je meer prettige dingen mee, en volgen de positieve emoties vanzelf.
Ze geeft de volgende tips voor het ontwikkelen van een positieve mindset:wees open, waardeer wat er is, wees nieuwsgierig, wees vriendelijk en boven alles, wees echt en oprecht. Mensen die open, vriendelijk, waarderend, nieuwsgierig, vriendelijk en authentiek zijn, ervaren positieve emoties. Een andere tip van Fredrickson is: geef jezelf drie maanden om te een positieve mindset te ontwikkelen. Zet door en na drie maanden wordt het steeds natuurlijker om positief in het leven te staan.
Hier zijn vijf dingen die je kunt doen om een positieve mindset te ontwikkelen:

  1. bedenk elke dag welke (kleine) progressie je hebt geboekt die dag ten aanzien van iets dat belangrijk voor je is.
  2. besteed elke dag ongeveer een half uur aan iets dat je interessant vindt en leuk vindt om te doen.
  3. wandel elke dag een tijdje in een liefst groene omgeving.
  4. lach regelmatig, liefst oprecht, maar het mag ook een bewuste optrekking van je mondhoeken tot een glimlach zijn.
  5. doe bewust vriendelijk tegen mensen die je tegenkomt, houd de deur voor ze open, bedank ze, glimlach naar ze.

En wat kun je doen om negatieve gedachten niet teveel ruimte te geven? Leidt jezelf af van negatieve gedachten door bewust je aandacht te richten op iets anders en normaliseer je negatieve gedachten.  Ze zijn er, ze zijn geen teken dat er iets mis met je is en je hoeft er geen probleem van te maken dat ze er soms zijn.