Vijf invloedrijke onderwijspsychologen zijn Patricia Alexander, Carol
Dweck
, Jacquelynne Eccles, Mareike Kunter en Tamara van Gog. Deze vijf werden bestudeerd in een onderzoek van Prinz et al (aug 2020).

Thema’s

De opzet van dit onderzoek was grotendeels conform de eerdere soortgelijke onderzoeken naar zeer succesvolle onderwijspsychologen. Vier thema’s stonden daarin centraal:

  1. hun handelsmerk: belangrijkste bijdragen aan theorievorming en praktische toepassingen, hun karakteristieke kenmerken
  2. mensen en plaatsen die invloedrijk waren in hun leven en hen geïnspireerd hebben
  3. hun time management: routines, tijd voor onderzoek en schrijven
  4. hun onderzoeksstrategieën. strategieën om het onderzoek en het schrijven efficiënter en beter te maken

In de voorgaande onderzoeken waren vrijwel alleen mannelijke invloedrijke onderwijspsychologen betrokken. De onderzoekers wilden onder andere te weten komen welke succesfactoren er bij deze vijf vrouwelijke professoren naar voren zouden komen, wellicht in aanvulling op de factoren die er bij mannelijke professoren naar voren waren gekomen. Daarom was een vijfde thema: welke voor- en nadelen heb je ondervonden vanwege je vrouw-zijn.

 

Train-de-trainer
training

 

Wat werkt

Wat voor deze vijf psychologen goed werkt en het advies dat ze dan ook aan anderen geven heeft betrekking op 1) persoonlijke interesses 2) onderzoeksvragen 3) kwaliteit (niet alleen kwantiteit) 4) samenwerking 5) vasthoudendheid 6) persoonlijke ritme en 6) koester academisch leven

Persoonlijke interesse

De vijf laten zich leiden door hun interesses, door wat er wat hun betreft echt toe doet. Niet zozeer door wat nu prestigieus is en wat verstandig zou zijn om te kiezen omdat je ermee in de spotlight komt of omdat anderen vinden dat je je erop zou moeten richten. Volg je interesses en duik er dan helemaal in, met energie en committment.

Solide onderzoeksvragen

Alle vijf benadrukken het belang van solide onderzoeksvragen. Vragen die beantwoordbaar zijn, afgebakend en niet allesomvattend. Daarnaast geven ze aan dat het verstandig is om vooruit te denken, en een solide en afgebakende onderzoeksvraag in een lijn van toekomstige onderzoeken te plaatsen. Plan voorbij een enkele studie. Dit komt de productiviteit en de kwaliteit ten goede.

 

Training Progressiegericht
Coachen

 

Mik op kwaliteit

Kwantiteit is mooi, maar het gaat om de inhoud van wat je zegt. Mik daarom op kwaliteit, boven kwantiteit van je publicaties.

Samenwerking

Zoek de mensen op die je zelf bewondert om waar ze inhoudelijk mee bezig zijn en benader ze. Ga samenwerking met ze aan.Wees daarin assertief. Van Gog, bijvoorbeeld, werkte samen met Anders Ericsson tijdens haar Phd en dit heeft sterke invloed gehad op haar academische progressie.

Vasthoudendheid

Wees vasthoudend, zet door bij afwijzingen en tegenslagen. Ga ervan uit dat je eigen professionele reis vol hoogte- en dieptepunten zal zijn. Frustratie is normaal. Durf je uit te spreken als er dingen oneerlijk of niet goed lopen.

Persoonlijk ritme

De vijf hebben zo hun eigen persoonlijke ritme gevonden. Bijvoorbeeld ‘s ochtends schrijven, ‘s middags vergaderingen en lessen. De dag beginnen met hardlopen of wandelen tijdens de lunch. Een dag in het weekend vrijhouden. Een dag in het weekend schrijven. Ze benadrukken het belang van het vinden van een ritme dat persoonlijk prettig voor je is en waarbij het werk niet voelt als verplichting. Zij zelf besteden veel tijd aan hun werk, maar ervaren dit niet als druk of verplichting. Er is niet zo’n strict onderscheid tussen werk en prive.

Koester academisch leven

Een academische loopbaan kan heel veel voldoening geven, koester dus het academische leven. Het is een inspirerende werkomgeving, intellectueel en sociaal, en je hebt veel flexibiliteit en autonomie. Dus, als het je interesse heeft: ga ervoor!

Gender

De factoren die werken voor deze vijf succesvolle professoren blijken vrijwel dezelfde te zijn als die in eerder onderzoek onder mannelijke topprofessoren in hun veld werden gevonden. Hierin wordt geen verschil gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke toppsychologen.

Twee van de vijf vrouwelijke toppsychologen in dit onderzoek hebben geen of weinig discriminatie op basis van hun geslacht ervaren. De drie van de oudere generatie hebben daar wel een paar voorbeelden van, zoals minder salaris ontvangen dan een mannelijke collega, niet uitgenodigd worden voor besprekingen e.d.

Carol Dweck geeft hierbij aan dat ze ervoor waakt om door gender-ogen naar situaties te kijken (dit gebeurt omdat ik een vrouw ben) en dat ze tegelijkertijd er niet voor schuwt om op haar strepen te staan wanneer daar aanleiding toe is.

 

Training Progressiegericht
Coachen

 

Vijf invloedrijke onderwijspsychologen

De vijf invloedrijke onderwijspsychologen die in dit onderzoek van Prinz et al (aug 2020) zijn bestudeerd zijn Patricia Alexander, Carol
Dweck
, Jacquelynne Eccles, Mareike Kunter en Tamara van Gog. Het onderzoek is een belangrijke aanvulling op de eerdere soortgelijke onderzoeken, wat mij betreft. Het lijkt erop dat de factoren die werken om een invloedrijke onderwijspsycholoog te worden niet gender-gerelateerd zijn, maar inherent zijn aan de academische context. Dit onderzoeksartikel is daarnaast een terechte aanvulling op de eerdere onderzoeken, waarin vrijwel alleen mannelijke professoren werden bestudeerd.