ProgressScan Lesgeven
ProgressScan Lesgeven is een manier om te gericht te werken aan je ontwikkeling als docent zonder dat je fysiek naar een training hoeft te reizen. Ben jij benieuwd hoe jouw docentstijl zich verhoudt tot de optimale docentstijl? Wil je graag feedback over wat je al effectief doet in je rol als docent en waar je verdere progressie in kunt boeken? Wil je graag concrete tips en suggesties over hoe je een volgende stap kunt gaan zetten? Dan is de ProgressScan Lesgeven interessant voor je.
Wat levert de ProgressScan Lesgeven op?
Je kunt als individuele docent maar ook als docententeam de ProgressScan Lesgeven invullen. Een paar dagen daarna ontvang je je individuele rapportage en een geanonimiseerde groepsrapportage. Die rapportage geeft je snel inzicht in de progressie die je al hebt bereikt als docent en docententeam en de progressie die jij en het team nu verder zouden kunnen gaan bereiken.
De ProgressScan is niet geschikt voor selectiebeslissingen en doet geen uitspraken over vaststaande of onontwikkelbare capaciteiten. In plaats daarvan krijgen de invullers concrete en praktische handvatten om hun docentstijl dichter bij de optimale docentstijl te gaan krijgen. Het gaat bij de ProgressScans om ontwikkelbare vaardigheden en overtuigingen.
Dat levert niet alleen individuele docenten en docententeams iets op, ook de leerlingen of studenten hebben er baat bij. Want als docenten individueel en gezamenlijk zorgen voor een progressiegericht onderwijsklimaat, dan levert dit studenten op die beter presteren, beter leren en zich beter voelen tijdens het doen van moeilijke dingen.
Mindset en Motivatie
De optimale docentstijl is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: de zelfdeterminatietheorie en de mindsettheorie. Uit de onderzoeken binnen de zelfdeterminatietheorie blijkt dat docenten die:
- de psychologische basisbehoeften van leerlingen en studenten vervullen…
- en daarnaast geen gecontroleerde motivatie oproepen…
- en daarnaast zelf autonoom gemotiveerd zijn voor hun werk….
…een hoge kwaliteit van motivatie weten op te wekken in de leerlingen en studenten.
Daarnaast blijkt uit de onderzoeken binnen de groeimindsettheorie dat docenten die
- groeimindset-interventies gebruiken..
- en daarnaast voorkomen dat ze een statische mindset oproepen…
- én daarnaast zelf een groeimindset hebben…
…de condities creëren waarbinnen leerlingen en studenten diepgaand leren, beter presteren, beter reageren op tegenslagen en moeilijke lesstof en doorzetten.
Uitproberen?
Hier kun je meer informatie aanvragen of een ProgressScan aanvragen voor jezelf of een docententeam.