Progressiegericht stuurgesprek ‘Cijfers’ (1)
In onze training progressiegericht leidinggeven zeiden de deelnemers dat ze het zo leerzaam vonden om te oefenen met progressiegerichte stuurinterventies. Een manier om daarmee te oefenen is het lezen van dialogen, het analyseren ervan en het zelf bedenken van formuleringen in uitgeschreven dialogen.
Progressiegericht sturen
Sturen is een van de vier progressiegerichte rollen die we onderscheiden. Bij sturen is er sprake van een ononderhandelbare progressieverwachting; de persoon moet echt aan de verwachting gaan voldoen. Dat is dus zeker niet elk gesprek dat een leidinggevende voert het geval. Maar als het wel de situatie is, en er wordt niet gestuurd, dan ontstaat er irritatie en frustratie bij zowel de leidinggevende als de medewerker. Meer lezen over autonomie binnen kaders kan hier.
Dialoog
In de onderstaande dialoog is een leidinggevende in een onderwijsinstelling in gesprek met een docent. De docent voert de cijfers van studenten niet tijdig in het de daarvoor bedoelde systemen en dat leidt tot problemen. De leidinggevende voert een progressiegericht stuurgesprek met de docent hierover. De progressieverwachting is ononderhandelbaar; de docent moet de cijfers echt tijdig gaan invoeren.
Vul in
In de onderstaande dialoog is deels weggehaald wat de progressiegerichte leidinggevende zegt. Vul, als je jezelf wil trainen, op de stippellijntjes in welke progressiegerichte formulering daar wordt gebruikt.
Lg=leidinggevende en Dc=docent
Lg: ………………………………………………………..
Dc: Oh..nee he.. Moet dat nou.
Lg: Je vraagt je af of we het hier echt over moeten hebben?
Dc: Ja, inderdaad. Gezeur.
Lg: ……………………………………………………….
Dc: Tja…er is zoveel dat een invloed heeft op het studiesucces. Alsof studenten zelf zich altijd houden aan hun deadlines!
Lg: Ja, dat klopt, er zijn inderdaad meerdere factoren die een invloed hebben op de studievoortgang en het studiesucces. En studenten leren om zich te houden aan deadlines is een van de knoppen waaraan wij kunnen draaien om een positieve invloed te hebben op de studievoortgang. Een andere belangrijke factor is het tijdig invoeren van cijfers in het registratiesysteem. En daar wil ik in dit gesprek op inzoomen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de cijfers van studenten altijd tijdig invoert in het systeem?
Dc: Eh.. geen idee.
Lg: ………………………………………………………….
Dc: Eh…Nou ja, weet je, cijfers invoeren is niet het enige dat hier van mij gevraagd wordt. De onderwijsvernieuwing, studenten die zich niet gedragen in de les, overleggen… er ligt wel meer op ieders bordje dan cijfers invoeren.
Lg: …………………………………………………………………
Dc: Nou ik zou het wel handig vinden als ik een secretaresse kon krijgen. Kan dat niet dan.
Lg: ……………………………………………………………….
Dc: Nou ja, ik vind dat echt wel lastig. Ik begrijp wel dat het belangrijk is voor studenten dat hun cijfers tijdig ingevoerd zijn en ik baal er ook van als ze weer achter me aan komen schreeuwen dat ik te laat ben. Daar zou ik ook wel graag van af willen.
Lg: …………………………………………………………………..
Dc: Door dat gedoe rondom de cijfers is de sfeer in de les vaak zo narrig. Daardoor kom ik niet goed toe aan de stof, er gaat zoveel aandacht uit naar regeldingetjes en klachten en verwijten…bah.
Lg: Ja, dat wil je natuurlijk graag anders…je wilt liever dat de aandacht in de les uitgaat naar de inhoud en de stof… Wat zou daar het voordeel van zijn?
Dc: Voor mij gaat het dan weer om les geven in plaats van om gedoe managen! De studenten hebben hun aandacht dan bij het leren en hun prestaties gaan er dan natuurlijk ook op vooruit.
Lg: Klinkt waardevol.
Dc: Ja, absoluut.
Lg: ………………………………………………
Dc: Tja…Dat zou mooi zijn… maar waar haal ik de tijd vandaan…
Lg: Twee semesters geleden was je op tijd met het invoeren van de cijfers. Hoe kreeg je dat toen voor elkaar?
Dc: Eh… Is dat zo?
Lg: Ja, ik zag dat in de rapportages die ik kreeg. Weet je nog hoe je dat toen gelukt is?
Dc: Oh dat was vlak voor de zomer he…Ja, ik weet het weer.
Lg: Vlak voor de zomer…wat was de situatie toen?
Dc: Nou, ik had toen een systeempje bedacht waarmee ik zo min mogelijk tijd kwijt was met het nakijken en invoeren van de cijfers. Door direct heen en weer te pendelen tussen nakijken en invoeren. Dat had ik toen zo bedacht omdat het voor die studenten doorslaggevend was of ze door mochten naar een volgend niveau, en ik wilde ze zo kort als kon in spanning laten zitten.
Lg: ……………………………………………………….
Dc: Ja, ik kan dat systeempje er wel weer eens bij pakken, eens kijken hoe ik dat toen ook alweer deed. Dat lijkt me wel een goed idee.
Lg: Goed plan. Dat werkte toen goed voor je en voor je studenten. Ik spreek je binnenkort graag nog eens als je even hebt kunnen uitzoeken hoe dat systeempje ook al weer in elkaar zat. En dan bespreken we dan ook hoe het je aan het lukken is om de cijfers tijdig in te voeren, oké?
Dc: Prima. En ik wil het ook graag nog eens met je hebben over de werkdruk nu we bezig zijn met de onderwijsvernieuwing. Ik heb daar wat ideeën over.
Lg: …………………………………………………………….
Dc: Jij ook bedankt voor je duidelijkheid en ondersteuning.
]
3 Reacties
[…] Schlundt Bodien, april 5, 2019, in: leidinggeven, onderwijs, zelfdeterminatietheorie|Comments Bij progressiegericht sturen en lesgeven is het belangrijk om een rationale te geven voor je progressieverwachting. Hoe kun je […]
[…] week postte ik een oefengesprek progressiegericht sturen, dat je hier kunt vinden. Het is een vorm van deliberate practice om eerst de progressiegerichte interventies van […]
[…] is dit relevant? Bij progressiegericht sturen en lesgeven is het belangrijk om een rationale te geven voor je progressieverwachting. Hoe kun je […]