Nieuw boek: tegenslag benutten, geschreven door mijn collega Coert Visser, is een aanrader voor iedereen die wel eens te maken krijgt met tegenslag. Het mooi vormgegeven boekje is een laagdrempelige en praktische introductie in wetenschappelijke psychologie en biedt bewezen effectieve manieren om in je eigen leven je niet te laten lamleggen door tegenslag. Maar juist vooruit te komen, naar aanleiding van tegenslag.

Wat je niet doodt, maakt je sterker

Wat je niet doodt, maakt je sterker. Dat klinkt leuk, maar het is helaas niet automatisch zo dat de tegenslagen die ons niet doden, ons automatisch sterker maken. Dit boek, Tegenslag Benutten, van Coert Visser komt ver voorbij dergelijke platitudes. En dat is een verademing. Want als een kind of jongere iets naars meemaakt, zoals het falen voor een examen, een verbroken relatie, of een verloren wedstrijd, dan praten volwassenen er wel eens over op een manier alsof het eigenlijk heel goed is dat het kind tegenslag meemaakt, want daar worden het kind hard van. Ik heb de logica nooit goed begrepen dat het goed is om pijn te hebben als je jong bent, omdat je dan al gewend bent aan de pijn die de rest van je leven nog zal komen. In plaats daarvan dacht ik altijd dat de pijn op jonge leeftijd helemaal niet nodig was om te leren met tegenslag te kunnen omgaan. Later verdiepte ik me in onderzoeken naar veerkracht. Daaruit leerde ik dat mensen inderdaad niet veerkrachtiger worden van tegenslag in hun jonge leven. Er zijn heel andere factoren die maken dat kinderen veerkrachtig reageren op tegenslag.

Anders denken

In het eerste deel van zijn boek gaat Coert Visser in drie hoofdstukjes in op hoe je anders kunt denken over tegenslag. In dat deel reikt hij praktische manieren aan om je eigen denken dusdanig te veranderen, dat progressie mogelijk wordt als je tegenslag ervaart. Je kunt anders kijken naar de tegenslag, je kunt voorbij belemmerende overtuigingen komen en je kunt je mindset veranderen.

Veerkracht en welbevinden

In het tweede deel gaat Coert Visser in op veerkracht en welbevinden. Je kunt je emoties wijs construeren, je psychologische basisbehoeften vervullen en zicht verwerven op wat werkt om je staande te houden. Drie waardevolle invalshoeken die je heel goed kunt gebruiken als je tegenslag ervaart.

Constructief in actie komen

Het derde deel van het boekje gaat over in actie komen, op zo’n manier dat je de tegenslag benut als platform voor progressie. Mogelijkheden zien, kleine stappen zetten en progressie zichtbaar maken zijn drie manieren die daarbij zeer effectief zijn.

Tegenslag benutten

Het boekje Tegenslag Benutten bestaat uit 100 pagina’s vol praktische handvatten, gebaseerd op psychologisch wetenschappelijk onderzoek. Tegenslag is nooit leuk, maar je kunt die misschien wel benutten om vooruit te komen.