Het leven kan soms behoorlijk tegen zitten en moeilijk zijn. Dat kan allerlei vormen aannemen en kan onze levenslust flink op de proef stellen. De dingen die het beste voor ons zijn om te doen, zijn in die situaties ook het moeilijkst om op te brengen.

Doen wat werkt

Zo werkt het heel goed om te gaan wandelen of te gaan sporten als je je ellendig voelt. Het werkt goed om op te staan en aan het werk te gaan als je down bent. Het werkt goed om gezond te eten als je je naar voelt. Het werkt goed om op tijd te gaan slapen en op tijd weer op te staan als je het leven even ellendig vindt. Maar waar je meer voor voelt is in je bed blijven liggen met het dekbed over je hoofd. Slechte dingen eten en teveel alcohol drinken. Niet wandelen en niet sporten maar op de bank TV kijken. En niet aan het werk gaan maar je ziek melden.

Weten wat goed werkt om uit je nare periode te komen, terwijl dat precies is waar je het meeste moeite mee hebt. Hoe help je jezelf dan om toch de dingen te gaan doen die je vooruit helpen? Iemand zei het laatst zo: ”Ik hoef geen zin te hebben, ik hoef het alleen maar te doen”.

Geen zin, alleen maar doen

De relatie van deze persoon was verbroken en hij voelde zich alsof er een vrachtwagen over hem heen was gereden. Hij zou gaan sporten met zijn team, maar had er totaal geen energie voor. Hij besloot dat hij ook geen energie of zin hoefde te hebben, hij hoefde alleen maar te gaan. Hij ging naar de sporthal en speelde de wedstrijd met zijn team. Na die twee uur voelde hij zich stukken energieker en zelfs een beetje vrolijk. Hij kon lachen met zijn vrienden.

Natuurlijk voelde hij zich daarna weer verdrietig, maar hij realiseerde zich dat dit hem de komende weken zou helpen om door de nare pijnlijke periode van de verbroken relatie heen te komen: ik hoef geen zin te hebben, ik hoef het alleen maar te doen.

The upward spiral

Een goed boek over zelfstandig uit een depressie komen is het boek The Upward Spiral. Ik heb een boek geschreven getiteld Progressie door zelfcoaching.