Hoe help je je kind? In deel 2 van het boek Progressiegericht Opvoeden ga ik in vier hoofdstukken in op het hoe. Hoe help je je kind, hoe adviseer je je kind, hoe stuur je je kind en hoe instrueer je je kind, dat zijn de vier thema’s in deel 2. Een van de situaties die ik beschrijf is die van de achtjarige Rik.

Ik ben niet zo blij

‘Papa, ik ben niet zo blij als ik bij mama ben…’ Dat zei het achtjarige jongetje Rik tegen zijn vader. Riks ouders waren een jaar geleden gescheiden en sindsdien bracht hij afwisselend tijd door bij zijn moeder en bij zijn vader. Zijn moeder had een nieuwe vriend en het boterde niet zo tussen Rik en de nieuwe vriend van zijn moeder.

Doorvragen

Riks vader was meteen alert toen zijn zoon dit tegen hem zei. Hij had met zijn ex-vrouw afgesproken dat ze samen hun co-ouderschap in nauwe samenwerking wilden invullen, omdat het voor hen allebei het allerbelangrijkste was dat het goed zou gaan met Rik. Ze hadden geen hekel aan elkaar, maar ze beperkten hun contact wel en spraken elkaar eigenlijk uitsluitend als het over Rik ging. Ze hadden met elkaar afgesproken dat zodra er iets was rondom Rik dat een van hun tweeën zorgen baarde, ze dat direct met de ander zouden oppakken. Riks vader begreep uit Riks intonatie en serieuze gezichtje dat het voor hem een belangrijk probleem was en dus besloot hij om een beetje door te vragen.

Rik wordt geholpen

Rik: Papa…ik ben niet zo blij als ik bij mama ben…
Vader: Oh nee, Rik? Ben je dan niet zo blij?
Rik: Nee…
Vader: Waar ben je dan niet zo blij over?
Rik: Nou, Mark is niet lief.
Vader: Mark is niet lief? Dat is naar voor je. Goed dat je er iets over zegt… Wat vind je niet zo lief?
Rik: Eh…nou gewoon…eh…Hij doet boos tegen mij.
Vader: Oh ja? Dus als je bij mama bent ben je niet zo blij omdat Mark soms boos tegen je doet?
Rik: Ja!
Vader: Dat is niet leuk voor je… Zou je het eens willen tekenen voor mij? Kijk, ik pak twee velletjes papier. Zou je op dit velletje eens willen tekenen hoe het nu is? En daarna op dit velletje hoe je graag zou willen dat het zou gaan bij mama?

Tekenen

Rik knikt en pakt stiften. Hij tekent eerst mama en Mark aan een kant van het velletje en Rik helemaal alleen aan de andere kant van het velletje papier. Mama kijkt lachend en Mark kijkt boos.
Vader: Mooi getekend, Rik…vertel eens wat heb je getekend?
Rik: Nou kijk, mama is lief en ze lacht, maar Mark kijkt boos naar mij en ik zit helemaal alleen aan de andere kant van de kamer…
Vader: En dat vind je niet fijn he?
Rik: Nee, dan ben ik zo alleen…
Vader: Zullen we eens naar het tweede velletje gaan? Wil je hier eens tekenen hoe je graag zou willen dat het zou zijn bij mama?

Gewenste situatie

Rik pakt de stiften op en begint te tekenen. Hij tekent drie poppetjes die dicht bij elkaar zitten en alle drie blij kijken.

Vader: Mooi hoor…dus zo zou je het graag willen? Wat heb je nu getekend?
Rik: Dat we allemaal gezellig doen tegen elkaar en dat we samen lachen…Dat Mark ook vrolijk doet tegen mij en dat ik erbij ben.
Vader: Ik snap het, dat is veel fijner he?
Rik: Ja…

Eerdere successen

Vader: Is het misschien soms al eens gebeurd dat het eerst zo was (wijst naar tekening 1) en dat het toen toch zo werd (wijst naar tekening 2)?
Rik: Jaaa, toen ik gewoon op mama’s schoot ging zitten…Ik zat zo alleen en Mark en mama zaten in de tuin…en toen ging ik gewoon op mama’s schoot zitten. En toen was het zo (wijst naar tekening 2).
Vader: Da’s goed opgelost van je! Dus doordat jij op mama’s schoot ging zitten toen je je niet zo fijn voelde werd het gezellig en waren jullie alle drie samen?
Rik: Ja.
Vader: Weet je misschien al wat je nu zou willen gaan doen zodat het zo zal gaan (wijst naar velletje 2)?
Rik: Wil je me even naar mama brengen?
Vader: Natuurlijk. Zal ik mama even bellen om te vragen of ze thuis is?
Rik: Ja.

Stapje vooruit

Vader belt zijn ex-vrouw en zegt: ‘Rik zou graag even willen komen om iets te bespreken, komt het uit als ik hem nu even breng?’ Zijn ex-vrouw stemt daar direct mee in. Riks vader en Rik stappen op de fiets en rijden naar het huis van Riks moeder. Rik heeft zijn tekeningen in zijn rugzak gestopt. Als Rik en zijn vader aankomen bij het huis van Riks moeder gaat Rik naar binnen. Riks vader zegt weinig tegen zijn ex, hij herhaalt alleen dat Rik even iets wil bespreken en daar laat hij het bij. Hij fietst snel weer terug.

Bij mama

Moeder: Hoi Rik, jij wilde even langskomen he? Wilde je iets bespreken?
Rik: Als ik hier ben is het nu zo (wijst naar tekening 1) en ik wil graag dat het zo is (wijst naar tekening 2).
Moeder: Oh, jee…dat moet ik gaan begrijpen hoor… allereerst: wat goed dat je dit komt vertellen Rik! Ik vraag of Mark ook even naar beneden komt, oké? En wil je eens wat meer uitleggen over wat je hebt getekend?
Rik: Ja…
Moeder: Mark, wil je even komen? Rik is hier.
Mark: Hoi Rik! Wat doe jij hier opeens?
Moeder: Rik wilde graag even iets bespreken met ons. Vertel het maar Rik.
Rik: Als ik hier ben is het nu zo (wijst naar tekening 1) en ik wil graag dat het zo is (wijst naar tekening 2).
Mark: Oh…
Moeder: Leg maar uit Rik, we willen het graag begrijpen.
Rik: Nou, Mark kijkt zo boos…en ik ben alleen hier en jullie zijn helemaal daar…en ik wil het graag zo: dat we allemaal lachen en samen zijn…
Mark: Jeetje…tja…
Moeder: Goed uitgelegd hoor! Dus jij voelt soms dat jij hier zit en wij daar en dat we niet altijd allemaal even blij zijn? En je wilt graag dat we allemaal blij doen tegen elkaar?
Rik: Jaaaaaa!
Mark: Dat is fijn om te horen hoor Rik! Ik dacht dat jij mij niet zo aardig vond.
Rik: Nou…jawel…als je mij ook aardig vindt…
Mark: Zeker vind ik jou aardig!
Moeder: Wil je een knuffel?
Rik: Jaaaaaa!
Moeder geeft Rik een dikke knuffel.
Moeder: Wil je nog meer zeggen Rik? (Rik schudt zijn hoofd) Zullen we dan samen terugfietsen naar papa?
Rik: Ja!
Mark: High five Rik! Tot zaterdag he! Zullen we zaterdag met z’n drieën naar het zwembad gaan?
Rik knikt enthousiast en geeft een high five aan Mark. Vervolgens springt hij op de fiets om met zijn moeder terug te fietsen.
Moeder: Hey Rik, zullen we samen goed opletten dit weekend dat we het doen zoals in jouw tweede tekening? Zul je even bij me komen als je je alleen voelt?
Rik: Ja, dat is goed! Maar Mark vindt mij toch wel aardig, hij vindt mij toch wel aardig…!
Moeder: Zeker weten!

Knap aangepakt!

Als Rik en zijn moeder aankomen bij het huis van Riks vader zet Rik zijn fiets in de schuur en Riks moeder belt even aan. Ze schetst in een paar zinnen wat Rik heeft gezegd en hoe ze de situatie hebben opgelost. Ze bedankt Riks vader voor zijn snelle actie en fietst weer naar haar eigen huis. Riks vader gaat naar binnen, waar Rik zijn schoenen aan het uittrekken is.

Vader: He Rik, gezellig dat je er weer bent.
Rik: Het ging goed!!
Vader: Oh wat mooi, wat ging er goed?
Rik: Nou Mark vindt mij toch wel aardig! En zaterdag gaan we samen zwemmen!
Vader: Dat klinkt geweldig! Ik ben onder de indruk van jou, jongen! Knap aangepakt!
Rik glundert en gaat op de bank een spelletje zitten doen.

Dagdeel progressiegericht opvoeden