Heb je soms goede ideeën maar komt het er niet van ze uit te voeren? Hier zijn vier gedachten die misschien kunnen helpen om van idee naar actie te komen:

Intentie

Gedachte 1. De kans dat je van een idee naar de bijbehorende actie komt is groter wanneer je de intentie hebt om het echt te gaan doen. Er is namelijk een hoge correlatie tussen de intentie hebben om bepaald gedrag te gaan doen en het daadwerkelijk doen van dat gedrag.

Dus hoe kun je je eigen intentie om het te gaan doen versterken? De intentie om iets te gaan doen is afhankelijk van drie dingen. Ten eerste: je ziet een positieve waarde in het gedrag.

Ten tweede: je voelt je in staat om het gedrag uit te voeren. Ten derde: je hebt het idee dat het gedrag ook van je verwacht wordt of op prijs gesteld wordt door belangrijke anderen. Dus als je graag wilt komen van idee naar gedrag, kijk dan eens hoe je je intentie om het te gaan doen kunt versterken. Moet je misschien even nadenken over wat de actie je voor goeds zou kunnen gaan opleveren? Moet je misschien beter weten hoe je de actie kunt uitvoeren, of heb je bepaalde kennis nodig voor je het kan gaan doen? Moet je misschien even aan belangrijke anderen vragen of zij het zouden waarderen als je de betreffende actie zou gaan uitvoeren?

Implementatie-intentie

Gedachte 2. Implementatie-intenties werken erg goed voor mensen om daadwerkelijk te doen wat ze hadden bedacht, zonder veel moeite. Een implementatie-intentie is een als, dan-constructie. Bijvoorbeeld: als ik heb gegeten, dan ga ik even een wandelingetje maken. Dus als je graag wilt komen van idee naar gedrag, formuleer dan eens een dergelijke concrete implementatie-intentie.

Onderzoek

Gedachte 3. Onderzoek of je er echt achter staat. Als mensen het gevoel hebben dat ze onder druk staan om iets te doen, dan is de kans kleiner dat ze het (kwalitatief goed) doen. Dus als je wel een idee hebt, maar je voert het telkens niet uit, vraag je dan eens af of je echt achter het idee staat. Wiens idee is het? En vind je het een goed idee of vind je dat je het een goed idee zou moeten vinden maar voelt het niet echt zo? En als je merkt dat je er niet echt achter staat, kun je een paar dingen doen. Je kunt het idee loslaten en het dus niet gaan doen. Of je kunt ervoor zorgen dat je meer autonoom gemotiveerd raakt, door te onderzoeken wat het belang is van de actie, wat het kan opleveren als je het doet en op welke manier je het idee kan realiseren zodat je er wel mee uit de voeten kunt.

Oefen in het klein

Gedachte 4. Oefen in het klein met het uitvoeren van een idee. Dus beslis of je koffie of thee wilt drinken en geef direct uitvoering aan die beslissing. Beslis in een restaurant snel welk gerecht je wilt bestellen en doe het ook meteen. Als je dit soort kleine beslissingen snel ten uitvoer brengt, dan train je jezelf om van idee naar actie te komen. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het je afgaat. Ook de belangrijker ideeën zul je dan op den duur sneller in acties weten om te zetten.