Dit artikel roept de wetenschappers in het gebied van de positieve psychologie op om eerlijker te zijn over de uitkomsten van studies, betere wetenschappelijke methoden te volgen en te stoppen met het uitrollen van psychologische interventies waarvoor geen bewijs bestaat dat ze werken.

Vier claims

Het artikel focust specifiek op vier claims vanuit de positieve psychologie:
1. de rol van karaktersterktes zoals een vechtersmentaliteit voor een langer leven voor mensen met kanker
2. de effecten van interventies gericht op positieve psychologische states op het immuunsysteem van mensen met kanker, de progressie van de kanker en overlijden door kanker
3. een gedegen conceptueel framework voor de opbrengsten van positieve psychologie interventies
4. het bewijs voor post-traumatische groei na ernstige ziektes zoals kanker en levensbedreigende ervaringen

Onbewezen

Het artikel geeft een overzicht van de claims en conclusies die onder de paraplu van positieve psychologie worden gedaan op de vier bovenstaande gebieden, maar die onbewezen zijn als je kijkt naar de wetenschappelijke onderzoeken.

Er is geen bewijs dat je houding ten opzichte van kanker ervoor zorgt dat je langer leeft. Voel dus geen druk om positief te moeten zijn als je kanker hebt, of om een bepaalde manier van omgaan met kanker te moeten hebben zodat je langer leeft. Voel je niet schuldig als je negatieve emoties ervaart en geen vechtersmentaliteit hebt. Er is geen duidelijkheid over hoe de opbrengsten van positieve psychologie interventies moeten worden geïnterpreteerd, ondanks een oproep meer dan zeven jaar geleden voor gedegen studie designs en een goed conceptueel framework voor het kunnen bepalen van de objectieve opbrengsten.

Contrast

Dit staat in contrast met het aantal uitingen in de media over de positieve opbrengsten van karaktersterktes als optimisme, wijsheid, moed, verantwoordelijkheid, spiritualiteit, positieve expressie van gevoelens en doorzettingsvermogen op het verloop van de ziekte kanker, op het immuumsysteem, op je herstel als je bent genezen van kanker. Positieve psychologie interventies die erop gerzicht zijn om je attitude ten aanzien van kanker positief te maken zijn niet gebaseerd op bewijs dat ze werken, zo stelt dit artikel.

Progressie

Ik geloof dat het, ondanks dat het moeilijk kan zijn voor mensen die in hun attitude ten aanzien van kanker hun laatste strohalm zien om te overleven, toch belangrijk is om eerlijk te blijven over wetenschappelijke bewijzen voor wat werkt. Geld verdienen aan mensen die ziek zijn met interventies en middelen die niet helpen is niet goed voor het boeken van progressie.

Hier kun je iets lezen over een onderzoek dat is gedaan naar het effect van breinoefeningen op cognitieve vermogens van kankeroverlevers.

]