Negatieve dingen hebben een sterker effect op ons dan positieve dingen; we zien de negatieve dingen eerder dan de positieve en ze beïnvloeden onze gevoelens, gedachten en motivatie indringender dan de positieve dingen. Dat komt uit allerlei onderzoek en ook uit het onderzoek van Amabile en Kramer, naar innerlijke werkbeleving. Meer over hun onderzoek vind je hier.

Het progressieprincipe

Een klein beetje vooruit komen met iets dat je betekenisvol (=belangrijk en/of leuk) vindt, heeft een sterk positief effect op je innerlijke werkbeleving; dat is het progressieprincipe. Een positieve innerlijke werkbeleving betekent dat je positief denkt over je werk, positieve gevoelens hebt over je werk en een hoge kwaliteit van motivatie hebt voor je werk. Door elke dag een klein beetje vooruit te komen met iets dat betekenisvol voor je is, stimuleer je bij jezelf een positieve innerlijke werkbeleving.

Bruikbaarheid

In onze trainingen reflecteren deelnemers op wat ze in dat onderzoek bruikbaar vinden voor hun eigen (werk-)leven. Deze dingen noemen ze dan:

  • Anderen in mijn omgeving zo min mogelijk belasten met negativiteit, zodat zij geen last hoeven te hebben van mijn negatieve uitingen
  • Kleine dingetjes die er zijn gelukt gedurende de werkdag opschrijven
  • Een half uurtje per dag focussen op de dingen die ik echt de moeite waard vind
  • Mijn aandacht niet laten uitgaan naar ‘klein gedoe’. Veel klein gedoe gaat vanzelf weer voorbij, zonder dat ik er aandacht aan hoef te besteden. Als ik geen energie steek in ‘klein gedoe’, kan ik mijn aandacht richten op dingen die ik belangrijk en leuk vind
  • Duidelijke kleine doelen stellen voor mezelf, want het werkt goed om aan haalbare doelen te werken
  • Me realiseren dat ik waarschijnlijk de dingen iets te negatief waarneem en dat de werkelijkheid vast iets beter is dan ik nu denk en voel
  • Mijn kennis vergroten over de feiten: gaat het echt zo slecht met de wereld en met mijn organisatie en met Nederland als ik vaak denk?
  • Progressiegerichte gespreksvaardigheden blijven ontwikkelen, zodat ik een effectieve tool in handen heb om een positieve innerlijke werkbeleving bij mezelf en mijn teams te stimuleren zonder dat mensen zich verplicht voelen om positief te moeten doen

Wat doe jij om het progressieprincipe te benutten?

]