Foto: Walter Schlundt Bodien

Do’s als je het drukt hebt hebben de neiging om gemakkelijk te worden vergeten. In deze bijdrage kon je vijf don’ts als je het druk hebt lezen, en in deze post voeg ik er vijf do’s aan toe. Wat je niet doet als je het druk hebt is net zo belangrijk als wat je wel doet. En zowel de do’s als de don’ts kunnen tegen intuïtief voelen.

1. Focus en overzicht 

Rust in je hoofd is makkelijker wanneer je overzicht hebt en weet waar je mee bezig bent. Voor het krijgen van overzicht is focus nodig. Zeker als je het druk hebt is het claimen van focustijd gedurende je werkdagen noodzakelijk en nuttig. De cirkeltechniek is een eenvoudige en laagdrempelige manier om overzicht te krijgen. Je tekent twee cirkels, een binnen en een buitencirkel en je schrijft op aparte post-its alle dingen die je moet doen. Vervolgens plak je de post-its in de cirkel: de dingen die je al gedaan en bereikt hebt in de binnencirkel en de dingen die je nog te doen hebt in de buitencirkel. Zo krijg je snel overzicht. Kies 1 ding waar je mee wilt beginnen om die naar de binnencirkel te kunnen gaan verplaatsen en verplaats die ook daadwerkelijk als je het hebt gedaan. Creëer focustijd op je dagen zodat je vooruit kunt komen met wat je belangrijk waardevol of interessant vindt.

2. Neem wandelpauzes

Wandelen is ondersteunend aan je denkproces en is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Door wandelpauzes te nemen ben je even weg van je werkplek en tijdens het wandelen kom je vaak op goede ideeën over hoe je verder kan met wat je te doen staat. Het nemen van wandelpauzes is een van de manieren om voor je lichaam te zorgen. Als je je naar voelt en overweldigd voelt realiseer je dan dat dit een lichamelijke component heeft die je zelf kunt beïnvloeden. Iets drinken, slapen, iets eten, bewegen, muziek maken of luisteren, het helpt om je lichamelijk beter te voelen en daarmee knap je ook mentaal op.

3. Hou een progressiedagboek bij

Juist in tijden van drukte zie je je bereikte progressie makkelijk over het hoofd. Zo mis je het motiverende effect ervan. Hou een paar keer per week een progressiedagboek bij, waarin je noteert waarin je die dag een beetje vooruit bent gekomen. Zo pluk je de vruchten van het progressieprincipe: het sterk motiverende effect van kleine betekenisvolle vooruitgang.

4. Realiseer je dat het leven eindig is

We gaan allemaal een keer dood en het besef van het naderende levenseinde blijkt samen te gaan met meer zicht op het positieve in ons leven. Dat zijn vaak kleine dingen, waarvan we ons bewust worden en waarvan we kunnen genieten. Als je er morgen niet meer zou zijn, hoe wil je dan vandaag hebben geleefd? 

5. Zelfdistantiering

Benut zelfdistantieringstechnieken om wijzer met jezelf en je situatie om te gaan. Een manier om jezelf te helpen wijzer te redeneren en handelen is door gebruik te maken van gedistantieerde zelfreflectie. Deze manier van kijken helpt om milder naar jezelf te kijken en met meer relativering je werk te doen.