Het is voor vrijwel iedereen belangrijk om nee te zeggen tegen sommige verzoekjes, maar voor evenveel mensen is het ook moeilijk om dat goed te doen. We zeggen immers liever ‘ja’ tegen anderen, we willen graag behulpzaam zijn en aardig zijn voor anderen, zeker wanneer die andere persoon belangrijk voor ons is. In onze workshop progressiegericht nee zeggen helpen we mensen om zodanig nee te leren zeggen dat de relatie goed blijft en de ‘nee’ overeind blijft staan. Wat is de positieve reden voor je ‘nee’?


Vermijden

Michael en Miranda zijn een ouder echtpaar en Johan en Carla zijn vrienden van hen. Johan en Carla willen graag met Michael en Miranda een lange reis maken. Ze hebben dat al een paar keer geopperd en zijn er erg enthousiast over. Maar Michael en Miranda zien niets in dat plan. Ze glimlachen vriendelijk wanneer Johan en Carla erover beginnen en hummen wat, zonder een duidelijk antwoord te geven. Zo kabbelt de situatie maandenlang voort. Tijdens etentjes brengen Johan en Carla het gesprek vaak op de lange reis, en Michael en Miranda draaien erom heen en beginnen over wat anders te praten.

Escalatie

Tot Michael opeens een whatsapp berichtje krijgt van Carla: ‘Vandaag moet ik op mijn werk mijn vakantieperiode opgeven, welke maand zullen we de reis doen, juli of augustus?’ Michael krijgt het erg warm. Nu moet hij wel een antwoord geven. Hij appt terug: ‘Daar wilden we het nog een keertje rustig over hebben, we weten niet helemaal zeker of dat zo’n heel goed idee is…’ Carla reageert geschokt: ‘Wat???’ Michael belt haar op, maar zij stapt net in de trein en ze kunnen elkaar niet goed verstaan. Michael zegt hortend en stotend: ‘We moeten het maar even bespreken als we elkaar weer zien, zo over de app en telefoon is niet fijn…’ Maar Carla zegt boos: ‘Ik moet het nu weten, en ik moet ook de trein in dus ik hang nu op.’ Vervolgens appt ze bozig dat ze erg teleurgesteld is en niet snapt wat er opeens aan de hand is. Heeft ze soms iets fout gedaan?

Nee

Michael en Miranda realiseren zich dat hun vermijdende houding averechts heeft gewerkt. Ze wilden Carla en Johan niet voor het hoofd stoten door ‘nee’ te zeggen, maar door geen antwoord te geven hebben ze hen toch gekwetst. Michael en Miranda willen die lange reis niet maken. Miranda’s gezondheid is slecht en ze is bang dat de reis veel te vermoeiend zal zijn. Michael ziet al helemaal voor zich dat hij met Miranda in het hotel moet verzorgen omdat ze niet in staat is om erop uit te trekken. In zo’n tropisch land speelt haar ziekte nog erger op dan in Nederland en hij voorziet dat ze daar acute medische hulp nodig zullen hebben. Ze willen nee zeggen tegen die lange reis.

Positieve reden

Maar hun reden om ‘nee’ te willen zeggen is gegrond in positieve principes, waarden en belangen waar ze ‘ja’ tegen zeggen. Michael en Miranda willen graag nog heel wat jaren samen in relatief goede gezondheid met elkaar leven. Daarvoor is het nodig dat ze zorgvuldig en voorzichtig omgaan met Miranda’s gezondheid en dat ze haar gezondheid in bescherming nemen. Die wens om met elkaar oud te worden is de positieve reden om ‘nee’ te willen zeggen tegen de lange reis.

Alternatieve suggestie

Ze willen de vriendschap met Johan en Carla graag behouden, want die vinden ze heel waardevol. Daarom denken ze samen na over een alternatief dat ze aan Johan en Carla kunnen voorstellen. Michael is al vaak in dat tropische land geweest en hij stippelt graag met Johan en Carla een goede reisroute uit. Ook geeft hij graag tips wat ze zeker moeten bezoeken en bekijken. En na afloop van hun reis willen Michael en Miranda dan een avondje plannen om alle verhalen, foto’s en filmpjes te bekijken. Hun alternatieve suggestie is dan ook om de reis met hen te gaan voorbereiden en na afloop met hen na te genieten.

Begrip

Michael en Miranda zeggen tegen Johan en Carla: ‘We hebben er goed over nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat we die lange verre reis niet met jullie gaan maken. De reden daarvan is dat wij Miranda’s gezondheid willen beschermen omdat wij graag nog vele jaren met elkaar in zo goed mogelijke gezondheid willen leven. Zou het een idee zijn als jullie de reis met z’n tweetjes gaan doen en dat we jullie helpen bij de voorbereiding ervan? En dat we dan na afloop met jullie gaan nagenieten via jullie verhalen?’ Johan en Carla zijn teleurgesteld, maar ze begrijpen het wel. Natuurlijk is gezondheid een goede reden om niet op reis te gaan en natuurlijk snappen ze dat hun vrienden zo lang mogelijk samen willen leven. Ze hadden het alleen fijner gevonden als Michael en Miranda dat wat eerder eerlijk hadden aangegeven. Dat hadden Michael en Miranda ook wel gewild, alleen wisten ze niet van het bestaan van progressiegericht nee zeggen.