Boek: progressiegericht opvoeden. Momenteel leg ik de laatste hand aan dit boek. Mocht je interesse hebben houd dan deze site en de CPW-nieuwsbrief in de gaten. Wanneer het boek beschikbaar is voor verkoop kunnen abonnees het namelijk via een mailtje naar mailto:info@progressiegerichtwerken.com tegen aantrekkelijke korting aanschaffen.

Progressiegericht opvoeden

Progressiegericht opvoeden biedt praktische ondersteuning voor ouders van kinderen in alle leeftijden. Het boek zit boordevol suggesties, dialogen, voorbeelden en tips, die allemaal gebaseerd zijn op psychologische wetenschap. Wat doe je wanneer je kind een laag zelfvertrouwen heeft, of erg opstandig is, of slechte schoolprestaties haalt? Wat kun je doen om het welbevinden van je kind mogelijk te maken en je kind stap voor stap op te voeden tot een gezond functionerende volwassene die verstandige keuzes maakt? Hoe help je je kind, hoe adviseer je je kind, hoe stuur je je kind en hoe instrueer je je kind?

Progressiegericht opvoeden

‘Geef je ook trainingen in progressiegericht opvoeden?’ Die vraag is me de afgelopen jaren al heel vaak gesteld door deelnemers aan onze trainingen progressiegericht leidinggeven en coachen. Dat zijn trainingen die ik samen met Coert Visser verzorg. Wij hebben sinds begin 2000 stap voor stap een aanpak ontwikkeld die we progressiegericht werken noemen. Dat is kort samengevat een praktische manier van denken en werken die is gebaseerd op wetenschappelijke psychologie en op een doorontwikkelde vorm van oplossingsgericht werken.

Persoonlijk

Opvoeden is volgens mij een van de meest persoonlijke onderwerpen die er bestaan. Er is een oneindig scala aan opvoedmanieren waaruit ouders kunnen kiezen. Niets is zo belangrijk voor ouders dan hoe het met hun eigen kroost gaat en aan de manier waarop je met je eigen kinderen omgaat liggen sterke (impliciete) persoonlijke overtuigingen ten grondslag. Op je werk gedraag je je professioneel, thuis ben je jezelf. Wie weet nou beter dan jijzelf hoe je je thuis zou moeten gedragen? Naast dat opvoeden heel persoonlijk is, is er eigenlijk ook weinig belangrijker dan hoe onze kinderen opgroeien tot volwassen mensen. En juist omdat het onderwerp ouders zo raakt, vind ik het heel waardevol om hen te ondersteunen in hun uitdagende opvoedtaak. Je eigen kind kan tegelijkertijd de grootste bron van je geluk en de diepste put van je wanhoop zijn.

Universele psychologie

Zonder te willen pretenderen dat er definitieve en zekere antwoorden zijn op alle opvoedvragen, kan de progressiegerichte aanpak ouders wel helpen om geïnformeerde eigen keuzes te maken. Je kunt dit boek dan ook het beste zien als een mozaïek van mogelijkheden van hoe je zou kunnen opvoeden.

Vier delen

Deel 1 van dit boek legt uit wat progressiegericht opvoeden is en wat het kan opleveren: dus het wat en het waartoe. In deel 2 ga ik in op de ‘hoe-vraag’. Hoe help je je kind? Hoe adviseer je je kind? Hoe stuur je je kind? Hoe instrueer je je kind? Deel 3 is getiteld ‘En wat als….’ en in dat deel ga ik in op specifieke en lastige situaties en omstandigheden, zoals wanneer een kind met pesten te maken heeft of moeite heeft met sociale interacties of perfectionistisch gedrag heeft of erg onzeker is over zijn uiterlijk etc. In deel 4 reik ik een aantal suggesties aan die ouders kunnen uitproberen als ze vooruit willen komen in (lastige) opvoedsituaties. Het boek sluit af met een inspiratielijst met progressievragen in allerlei opvoedsituaties.

Boek: progressiegericht opvoeden

Progressiegericht opvoeden benut universele psychologische principes waarmee ouders kunnen komen tot geïnformeerde eigen opvoedkeuzes. In dit boek vind je progressiegerichte mozaïek stukjes waarmee je je eigen opvoedingspuzzel kunt leggen.