Autonomieondersteunende vaders. Kinderen hebben, net als iedereen, behoefte aan autonomie. Dat wil zeggen dat ze willen ervaren dat hun gedrag voortkomt vanuit henzelf, dat hun gedrag vrijwillig is en dat ze zelf voor hun gedrag hebben gekozen. Moeders die de behoefte aan autonomie ondersteunen blijken hun kinderen een dienst te bewijzen. De autonomieondersteuning van moeders is namelijk een voorspeller van executieve functies van het kind en de schoolrijpheid van het kind. De onderzoekers Meuwissen et al (2018) keken naar de rol die vaders kunnen spelen.

 
Trainingen Progressiegericht Werken
 

Vaders

In een longitudinale studie keken de onderzoekers naar de relatie tussen hoe de vader omgaat met het kind en de executieve functies en schoolrijpheid van het kind, gedurende de voorschoolse periode. De kinderen en vaders werden bestudeerd toen de kinderen gemiddeld 38 maanden en gemiddeld 58 maanden waren. Schoolrijpheid werd gemeten via een reeks van executieve functie-tests, lees- en rekentests.

Taalontwikkeling

De onderzoekers ontdekten dat de ondersteuning van autonomie door vaders op het eerste tijdstip een voorspeller was van de schoolrijpheid van het kind op het tweede tijdstip. Dit effect werd verklaard door de taalontwikkeling van het kind op het eerste tijdstip.

Overprikkeling

Daarnaast voorspelde de executieve functie van het kind op het eerste tijdstip omgekeerd de overprikkeling door vaders tijdens het spel op het tweede tijdstip. Dus als vaders de autonomie van het kind ondersteunden door het kind zelf te laten puzzelen en spelen, dan toonde dat kind betere executieve functies te hebben ontwikkeld op tijdstip 2. Vaders die het gedrag van het kind probeerde te controleren bleken het kind te overprikkelen, wat samen ging met minder goede executieve functies op tijdstip 2.

Ouders

Kortom; net als moeders kunnen vaders een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de executieve functies van hun kinderen. Ouders bewijzen hun kind een dienst wanneer zij hun kind ondersteunen in diens autonomie.  Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen kunnen opbloeien en floreren wanneer de ouders de psychologische basisbehoeften van het kind vervullen en die behoeftenvervulling niet frustreren. In deze podcast kun je daarover meer te weten komen. In dit boek over progressiegericht opvoeden kun je meer lezen.

 
Trainingen Progressiegericht Werken