Skip to content

Zelf beslissingen nemen laat ons langer leven

fotoDeze week is er een konijntje in mijn huis komen wonen. Het plezier dat het kleine pluizige diertje geeft is verrassend groot. Het doet me denken aan de onderzoeken van Ellen Langer, welke ze ook heeft beschreven in haar boek Counter Clockwise. Een van die onderzoeken toont aan dat het verzorgen van een plant een positief effect heeft op onze gezondheid. Een voorbeeld van haar type onderzoek is dit:

Een groep ouderen in een verzorgingstehuis werd aangemoedigd om zelf dingen te beslissen, zoals waar ze hun bezoek wilden ontvangen, of ze een film wilden zien en zo ja, wanneer. En welke plant ze wilden verzorgen, alsmede wanneer ze de plant water wilden geven en hoeveel. Een tweede groep ouderen in een verzorgingstehuis kregen niet dergelijke eigen keuzes. Zij kregen wel een plant, maar er werd gezegd dat de staf de plant zou verzorgen.

Anderhalf jaar later toonde de eerste groep ouderen zich vrolijker, alerter en actiever in vergelijking met voor die tijd. Ze waren ook significant gezonder dan de ouderen in de controle groep. In de eerste groep overleden beduidend minder ouderen dan in de tweede groep: minder dan de helft van het aantal mensen dat in de controle groep overleed.

Ellen Langer concludeert dat zelfregulatie ons gezond en mindful maakt en ons leven verlengt.

2 thoughts on “Zelf beslissingen nemen laat ons langer leven

 1. Ella de Jong

  Heel mooi om te lezen!!
  Er zal een mindshift bij sommige verzorgers nodig zijn om zoveel 'zelfstandigheid' (waardigheid) toe te laten ...

  groet, Ella
  PS ik hoop dat het konijntje snel een maatje krijgt! Dan leeft hij ook langer! 🙂
  Heb zelf al 4x een nieuw maatje gehaald bij een knaagdieren-opvang, nadat een van de twee dood was gegaan. Stopt natuurlijk nooit op die manier!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *