Over je eigen schaduw heenstappen. Kritiek krijgen is aversief voor mensen, het roept automatisch een defensieve reactie op als je kritiek krijgt. Mensen die kritiek krijgen ervaren het over het algemeen als pijnlijk, persoonlijk, te langdurig en onnodig. In plaats van kritiek hebben mensen behoefte aan informatie die ze helpt om te weten hoe succes eruit ziet en wat ze kunnen doen om te komen van waar ze nu staan in de richting van dat succes. Maar, kritiek zal blijven komen. Mensen denken vaak dat hun kritiek belangrijk is om te geven en ze zullen het blijven doen.


Schaduw

Dus is het voor iedereen belangrijk om een manier te vinden om effectief om te gaan met kritiek. Het gaat zowel om emotioneel effectief reageren als om een effectief vervolg te geven aan de situatie. Emotioneel effectief reageren betekent dat je je emoties reguleert, zodat je constructief kunt reageren. Hier staan tips voor emotieregulatie. Het betekent dat je over je eigen schaduw heenstapt: je laat je (gekwetste of boze) gevoelens voor wat ze zijn, stapt erover heen en focust je in plaats van op je gevoelens op hoe je de situatie een beter vervolg kunt geven.

Vervolg

Een effectief vervolg geven aan de situatie kan op verschillende manieren, zoals:

  1. de feedbackgever uitnodigen om de gewenste situatie concreet te formuleren door vragen te stellen (Dat zeg je vast niet zomaar, waar pleit je voor? Wat zou je graag willen dat ik zou doen? Wat is daaraan belangrijk voor je? Wat levert het op als het zo zou gaan?)
  2. Je meer inspannen om een beter resultaat te bereiken, meer je best doen
  3. meer informatie verzamelen over hoe effectief gedrag eruit ziet of over hoe succes eruit ziet, zodat je beter weet waar je verbetering zich op moet richten
  4. zelf fouten-detectievaardigheden ontwikkelen, dus jezelf monitoren terwijl je bezig bent om vinger aan de pols te houden of je op de goede weg bent met je aanpak

Contrasteren

Als de kritiek de vorm aanneemt van een onterecht verwijt kun je nog steeds een goed vervolg geven aan de situatie. Alleen is het dan niet zo dat je zelf beter je best zou moeten gaan doen of sorry zou moeten zeggen. In plaats daarvan kun je dan gebruik maken van contrasteren (zonder sorry).