In dit stukje schreef ik over gezonde of harmonieuze passie. Dat is passie voor je werk waarbij de hoeveelheid tijd en aandacht die er in je werk gaat zitten in goede harmonie is met de andere activiteiten in je leven. Ik stelde mezelf de vraag:”hoe zou je kunnen merken dat je zelf een harmonieuze passie voor je werk hebt?” en ik kwam op dit soort antwoorden:
o Terwijl je bezig bent met je werk vergeet je de tijd en ga je helemaal op in wat je doet. Je staat helemaal achter het doen van je activiteit en bent er met je volledige aandacht en concentratie bij. Terwijl je werkt ervaar je alertheid en geboeidheid, het interesseert je wat je doet en je voelt je wakker tijdens je werkzaamheden.
o Als je werkdag voorbij is of als er andere activiteiten dan je werk je aandacht vragen kun je je werk gemakkelijk loslaten en je aandacht richten op die andere dingen. Als er gedachten over je werk opkomen voel je je daarbij ontspannen en roept dat geen druk op om direct weer met je werk bezig te gaan noch een schuldgevoel dat je even aan je werk aan het denken bent.
o Als je werk ter sprake komt in gesprekken met familie of vrienden dan kun je goed gedoseerd daarover iets zeggen of juist niet. Je kunt goed inschatten op welk moment het prima is om iets van je werk te vertellen en wanneer je beter andere onderwerpen aandacht kunt geven.
o Je lichaam krijgt voldoende tijd om tot rust te komen en te ontspannen omdat de tijd die je besteedt aan je werk goed samengaat met tijd die je besteed aan andere activiteiten en slapen.
o Je hebt de perceptie dat je zelf kunt kiezen wanneer je door wilt werken en wanneer je andere dingen wilt doen.
o Terwijl je hard werkt merk je dat je er energie van krijgt, in plaats van dat het je uitput.
o Je hebt de perceptie dat je werk betekenisvol is en dat je vooruitkomt met de dingen die belangrijk voor je zijn.
o Je kunt de belangrijkheid van je werk relativeren, en problemen of lastige situaties loslaten als je met andere dingen bezig wilt of moet zijn.
Aan welke dingen denk jij dat iemand kan merken dat hij een harmonieuze passie heeft voor zijn werk?
Hier