7217559-kokend-water-koker-met-dichte-stoomEr zijn twee kleine hersenstructuren in ons brein (amygdala) die actief zijn als we (heftige) emoties ervaren. Als je boos bent gaat dat bijvoorbeeld gepaard met activiteit in je amygdala. Als je amygdala geactiveerd is omdat je boos bent, dan is die als het ware rood aan het gloeien. Als je nu uiting geeft aan je boosheid door je woedende gedachten onder woorden te brengen, dan activeer je naast je amygdala ook je prefrontale cortex. Je cortex is betrokken bij (rationele) gedachten en percepties en bij ons bewustzijn.
Als je doel is om nog bozer te worden dan je al was, dan is het prima om je boosheid onder woorden te brengen. Zo stimuleert je prefrontale cortex je amygdala om nog wat meer te gaan gloeien. Maar als je doel is om te kalmeren en weer rationeler en met afstand naar je situatie te kunnen kijken, dan is het niet zo’n goed idee om je boze gevoelens te uiten. In plaats daarvan kun je dan beter je prefrontale cortex iets te doen geven dat niets met je boosheid te maken heeft. Aan iets anders denken, je aandacht focussen op iets moeilijks dat je probeert te begrijpen…wat dan ook, als het maar niet met het onderwerp van je boosheid te maken heeft. Als je dat doet geef je je amygdala de tijd om af te koelen. En dan kun je vervolgens op een rationele en constructieve manier over het belangrijke onderwerp in gesprek gaan.
Dus let wel: mensen zijn geen stoomketels en de stoomketelmetafoor gaat niet op voor menselijke emoties. Het is niet zo dat als je boos bent dat je dan stoom af moet blazen zodat je kalmeert. Stoom maakt juist meer stoom. Uiting geven aan je woede versterkt de woede. Uiting geven aan verdriet versterkt het verdriet. Uiting geven aan blijdschap versterkt de blijdschap. Uiting geven aan jaloezie versterkt de jaloezie. En uiting geven aan liefde versterkt de liefde.