Is hardlopen gezond? Het algemene advies is om 150 minuten per week (gematigd) intensief te bewegen. Maar er zijn ook berichten dat hardlopen kan leiden tot acuut hartfalen. Pedisic et al (2020) voerden een meta-analyse uit naar de vraag of hardlopen geassocieerd is met een lagere kans om te sterven en of ‘meer’ ook ‘beter’ is. Het is de eerste meta-analyse naar de vraag of hardlopen gezond is.

Sterfterisico

Uit de meta-analyse bleek dat hardlopen de kans op overlijden aan alle mogelijke oorzaken met 27% verlaagt. Ook bleek uit de meta-analyse dat het risico op sterven aan hartziekten door hardlopen met 30% werd verlaagd. Het risico op sterven aan kanker werd door hardlopen met 23% verlaagd.

Meer is niet beter

De onderzoekers keken of de hardloopfrequentie, de hardloopsnelheid, de hardloopduur, en het totaal aantal minuten per week invloed had op het sterfterisico. Ze vonden geen bewijs dat meer ook beter was voor de gezondheid. Zelfs 1 keer per week een klein stukje hardlopen bleek gezondheidswinst op te leveren. Sneller, vaker, langer en meer bleek geen meeropbrengst te hebben voor de gezondheid.

Intensief

De onderzoekers vermoeden dat hardlopen sneller de gezondheidsvoordelen oplevert dan fietsen en wandelen, omdat hardlopen snel intensiever is dan fietsen en wandelen. Een jaar lang 3 tot 4 keer per week hardlopen, in totaal 2 tot 3 uur, op 60-90% van je maximale hartslag blijkt bijvoorbeeld te leiden tot een afname van lichaamsvet, lagere hartslag in rust, lagere triglycerides en een hogere zuurstofopname in je bloed.

Al snel goed

Omdat veel mensen het moeilijk vinden om de tijd te vinden om te sporten zou hardlopen voor veel mensen een goed idee kunnen zijn. Je hoeft niet lang, snel of vaak te hardlopen om toch gezondheidswinst te behalen. Natuurlijk is het voor mensen met gezondheidsproblemen belangrijk om advies in te winnen bij een medicus voor ze gaan hardlopen, maar voor mensen zonder gezondheidsproblemen is hardlopen een laagdrempelige activiteit met grote voordelen voor de gezondheid.