Deze zomer is er een prachtig handboek gepubliceerd door Coert Visser: Handboek Progressiegericht Coachen. Het handboek telt maar liefst 460 pagina’s en zit dan ook boordevol praktische technieken, die stuk voor stuk sterk worden onderbouwd met beschrijvingen van de aannames die eraan ten grondslag liggen.
Het boek bestaat uit vier delen: coaching, andere contexten, de praktijk en theoretische en praktische bronnen. In het deel over coaching kun je alle finesses van progressiegerichte coachingsinterventies bestuderen. In het deel over andere contexten staan zelfhulptechnieken om effectief te studeren en je eigen mindset en kwaliteit van motivatie te sturen, en ook activiteiten voor groepen en progressiegerichte interventies in specifieke gespreksvormen. Het praktijkdeel bevat heldere voorbeelden en casuïstiek en het laatste deel beschrijft de bronnen van de progressiegerichte aanpak. De kracht van het boek is natuurlijk sowieso de sterk wetenschappelijk onderbouwde inhoud, en daarnaast is het boek uniek in haar compleetheid.
Coaches en studenten kunnen in dit boek nalezen wanneer ze welke progressiegerichte interventie kunnen inzetten, hoe en waarom die interventies werken en ze kunnen legio voorbeelden bestuderen. Het boek is op verschillende manieren te lezen; zowel het van a tot z lezen ervan is een prima optie, maar ook het benutten als naslagwerk en gids op momenten dat je even vastloopt is een goed idee.
Kortom: het Handboek Progressiegericht Coachen is een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die praktisch aan de slag wil met progressiegericht werken!