Skip to content

Geef je creativiteit ruimte door veel te repeteren

wolSoms denken mensen dat als ze een nieuwe vaardigheid leren, ze hun eigen draai eraan moeten geven. Want pas als je je eigen draai hebt gegeven is het authentiek wat je doet. Iemand leert een nieuw liedje te zingen en gaat direct proberen dat met zijn eigen stijl te zingen. Iemand leert een nieuwe communicatietechniek toe te passen en gaat direct proberen zijn eigen woordkeuze en intonatie erin te verwerken. Iemand leert een nieuw pianostuk te spelen en gaat direct proberen een interpretatie van de noten toe te voegen.

Vaak werkt dat niet zo goed. Doordat je direct je eigen draai geeft, ben je niet bezig iets nieuws te leren maar te doen wat je al kunt. Daardoor merk je niet hoe die nieuwe vaardigheid echt werkt. In plaats van jezelf te eisen dat je direct creatief bent als je een nieuwe vaardigheid leert kun je beter je eerst richten op het verkrijgen van een basisniveau in die vaardigheid. Dat basisniveau verkrijg je door nauwgezet te oefenen wat je krijgt aangereikt van een expert.

In het begin kost dat veel moeite en voelt het onnatuurlijk. Dat klopt ook, het is nog niet van jezelf. Maar hoe vaker je oefent hoe meer je lichaam het als het ware overneemt van je geest. Dat proces gaat zo:
1. Oefen zo vaak dat je de vaardigheid automatiseert. Als je hem hebt geautomatiseerd dan pas je de vaardigheid toe zonder dat je bewustzijn er aan te pas komt. Als je je rijbewijs hebt weet je hoe het is om zonder dat je bewustzijn eraan te pas komt auto te rijden.
2. Bouw laagjes op van geautomatiseerde vaardigheden. Dan kun je in de loop der tijd complexe taken uitvoeren zonder dat je erbij hoeft na te denken. Als je als baan hebt om mensen in nood telefonisch te hulp te staan, dan reguleer je automatisch je eigen emoties terwijl de persoon aan de lijn in paniek is en tegelijkertijd stel je de juiste vragen en geef je de juist instructies.
3. Automatiseer vervolgens niet alleen de basisvaardigheden, maar ook de meer complexe en subtiele vaardigheden die je wellicht veel minder vaak nodig hebt. Niet alleen simpele vaardigheden kun je automatiseren, ook hele complexe vaardigheden kun je goed automatiseren.

Heb je eenmaal simpele en complexe aspecten van de nieuwe vaardigheid geautomatiseerd, dan is het tijd voor creativiteit. En die komt dan ook vanzelf, juist omdat je niet meer zo hoeft na te denken bij wat je doet. Als je immers niet hoeft na te denken, dan komt er denkcapaciteit vrij. Creativiteit en je eigen draai geven komt nadat je goed bent geworden in de vaardigheid, niet ervoor.

4 thoughts on “Geef je creativiteit ruimte door veel te repeteren

 1. Gerrit van Bergeijk

  Ik denk dat dit helemaal waar is. Mijn eerste gitaar heb ik gebouwd onder begeleiding van een expert, Anton Wiegers. Alle stapjes nauwgezet geoefend en volgens plan geconstrueerd. Een boven verwachting goed instrument was het resultaat. Meteen daarna ben ik gaan variëren zonder die moeilijke technieken me echt goed eigen te maken. Het heeft 10 mindere gitaren op geleverd. Pas na een paar jaar kon ik de kwaliteit van de eerste gitaar overtreffen.
  Met coaching ging het anders: veel standaard vragen van buiten geleerd, letterlijk nagedaan wat werd voorgedaan bij NOAM. Nu merk ik dat ik na 6 jaar soms mijn eigen "creatieve zinnen" formuleer. Als ik echter begin te stuntelen val ik rustig terug op wat er zit aan van buiten geleerd materiaal.

  Reply
 2. Jozef

  Interessant. Ik had de neiging op te denken over Kahnemans systemen. Als je iets aan het leren bent werk je volledig op systeem 2. Wanneer je het geautomatiseerd hebt heb je de vaardigheid naar systeem 1 gebracht waardoor er in systeem 2 opnieuw ruimte komt om creatief te zijn.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *